Indonesische soldaten over naar milities

Honderden soldaten en politiemensen uit Oost-Timor hebben ontslag genomen uit de Indonesische strijdkrachten om zich aan te sluiten bij milities.

Volgens de Indonesische minister van Defensie Wiranto bevinden zich onder de vluchtelingen in West-Timor zeshonderd militairen en politiemensen. Die zouden zich grotendeels hebben aangesloten bij milities die de strijd willen aangaan met de internationale vredesmacht van de Verenigde Naties op Oost-Timor. ,,Ze hebben ontslag genomen'', zei gisteren de Indonesische minister van Informatie Junus Josfiah. ,,Het is moeilijk ze in de gaten te houden.'' Wiranto voegde eraan toe dat ze als Oost-Timorezen het recht hebben te doen wat ze willen, al staat het leger niet achter hun besluit.

Milities, die opereerden met openlijke of verhulde steun van het Indonesische leger, hebben de afgelopen maand grootschalige moordpartijen en vernielingen aangericht op Oost-Timor nadat een grote meerderheid van de bevolking zich op 30 augustus uitsprak voor de onafhankelijkheid. Eerder deze week werden voor het eerst twee militieleden door manschappen van de door Australië geleide vredesmacht doodgeschoten.

Ruim 230.000 Oost-Timorezen zijn veelal onder dwang naar West-Timor gedeporteerd, waar ze naar verluidt in kampen worden geterroriseerd door militieleden. Gisteren kon de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR voor het eerst 173 vluchtelingen per vliegtuig repatriëren. Ze werden met groot enthousiasme binnengehaald in Dili, de hoofdstad van Oost-Timor. Hoge Commissaris Ogata van UNHCR zei gisteren dat in Dili voorzieningen worden getroffen voor de opvang voor 50.000 vluchtelingen. Ze ontkende met de milities te onderhandelen over de repatriëring uit West-Timor. (AFP, Reuters)