IMP jubileert

Herfst 1989 besloot een aantal Nederlandse topspelers om een eigen tijdschrift op te richten. Het blad kreeg de naam Bridge Magazine IMP. (een imp is een international match point, een term uit het wedstrijdbridge). De formule – neem bridge serieus als wedstrijdsport en schrijf erover in het Nederlands – bleek succesvol. IMP verwierf een eigen positie in de markt en bewijst op dit moment zijn bestaansrecht met de viering van het tienjarig jubileum. De Nederlandse Bridge Bond stond in het begin wat schichtig ten opzichte van het kritische broertje, maar erkent tegenwoordig volmondig de toegevoegde waarde van IMP. Natuurlijk is IMP heel anders geaard dan BRIDGE. Het maandblad van de bridgebond dient zich nu eenmaal primair te richten op recreatieve bridgers, het overgrote deel van het ledenbestand. IMP heeft vooral naam gemaakt met uitgebreide wedstrijdverslagen en analyses van nieuwe biedafspraken en conventies. Nieuwe ontwikkelingen worden snel door IMP gesignaleerd en opgepakt.

Een samenwerking met West Consultants, een ingenieursbureau uit Delft toegespitst op Internetapplicaties, leidde er in 1995 al toe dat IMP de elektronische snelweg insloeg en het eerste bridgetijdschrift werd dat op het Internet publiceerde. De site van IMP wordt onderhouden door Lex de Groot. De Groot (56) is een voormalige hoogleraar elektrotechniek uit Canada, welk land hij als bridge-international verschillende keren heeft vertegenwoordigd. Kortelings verscheen van hem het boek De Dwangpositie. Dit werk is om een aantal redenen bijzonder. Het is de eerste keer dat in onze taal het lastige, maar fascinerende begrip dwang in kaart is gebracht. Bovendien is het boek een elektronische uitgave en alleen te verkrijgen via e-mail of diskette. Bij mijn weten is het dan ook het eerste en voorlopige enige e-boek dat de bridgewereld rijk is. De homepage van IMP verschaft uitgebreide informatie over de inhoud van het boek. Uiteraard kan de De Dwangpositie daar worden besteld. Ik trof op de site onder andere een spel aan uit het hoofdstuk over enkelvoudige dwangen. Afgezien nog van de goede en verzorgde stijl van de auteur, doet de gave lay-out van het door mij uitgeprinte hoofdstuk recht aan de gedachte dat dit (het e-boek concept) wel eens de toekomst kan gaan worden. Montecatini 1997, EK landen, Nederland-Rusland:

Ik volg voor een belangrijk deel de tekst van het boek. West kwam uit met ♦6 voor de boer in dummy, die de slag mocht houden. Oost, die de kleur aanseinde en zeer waarschijnlijk in het bezit was van ♦A-H-vijfde, had dus nog verbinding met zijn partner.

Neem vanaf hier het roer over van Ed Hoogenkamp. U telt nu zeven vaste slagen. Gezien het bod van oost heeft west een singleton klaveren en een doubleton ruiten (vandaar de preferentie) en derhalve tien kaarten in de hoge kleuren. De achtste slag kan van een klaverensnit komen. En de negende? De snit op ♠V lijkt niet erg kansrijk, maar een dwang tegen west in de hoge kleuren wel. Maar eerst heeft u een achtste slag nodig en er moeten ook nog vier slagen afgegeven worden om de telling bij te stellen (`to rectify the count'). In slag twee speelt u ♣B: klein, klein, klein. Vervolgens laat u de wens van oost in vervulling gaan en speelt zelf ruiten. Volgens verwachting incasseert oost zijn vier slagen in die kleur, waarop u een harten en een schoppen bijspeelt en op tafel een klaveren en een schoppen verdwijnt. Oost speelt harten na voor uw aas. Met nog zes slagen te gaan is dit de positie:

Noord

U raapt ♠A en ♡A, alsook ♣A op, waarop west nog een harten kan lozen; ♣H evenwel doet west de das om. Hij zal zijn dekking in een van de hoge kleuren moeten opgeven.

Het spel illustreert het principe van de zelfmoorddwang: door het afspelen van al zijn ruitenwinnaars, had oost een dwang tegen zijn partner voorbereid. Aan een andere tafel bij Frankrijk-Zweden verliep het bied- en speelverloop identiek. Maar in plaats van de vijfde ruiten te incasseren, switchte de Zweedse oost Mats Nilsland goed naar harten. De Franse leider Christian Mari maakte het contract toch. Hij nam zijn twee hoge klavers mee. West die drie schoppen moest vasthouden werd via ♡H en harten na ingegooid en mocht van ♠V afspelen.

Dwangpositie door Lex de Groot,

een e-Boek. Deel 5 van de serie

`Alles wat u altijd wilde weten

over...'. Uitg. ProBridge.

Info: www.imp-bridge.nl

of wiegro@xs4all.nl.