Herfst treft beurzen

September en Oktober zijn al heel lang de twee slechtste maanden van het jaar voor de beurs. Waarom? Dat is niet zo duidelijk, maar misschien omdat veel particuliere beleggers wat verkopen om geld te hebben voor de studerende kinderen en voor andere grote uitgaven als het serieuze leven weer begint na de vakantie. Hoe dan ook, september 1999 was geen uitzondering op het sombere patroon: bijna alle indices daalden.

Waarschijnlijk moet in Amerika de Federal Reserve nog meer afremmen om de inflatiezorgen te bedwingen, en dat is ongunstig voor de beurs. Bij ons in Euroland is nog niet in de koersen te zien dat de winstverwachtingen van het bedrijfsleven voor 2000 gunstiger worden nu de Duitse en Franse economie overschakelen op een veel hogere economische groei.

In September was Japan een positieve uitschieter tussen alle dalende indices. Ondernemers zijn wat optimistischer, maar het blijft politiek onduidelijk of de huidige coalitie in staat is om alles te doen wat nodig is om de financiën van de Japanse overheid te saneren. Zonder radicaal ander beleid is volgend jaar de Japanse staatsschuld hoger dan die ooit was in Italië.

    • Eduard Bomhoff