Eerste WK-titels

De eerste titels tijdens de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg zijn gisteren behaald door de Italiaan Giordani en de Canadese Jeanson. De eerste won de koers bij de mannen tot 23 jaar, Jeanson pakte na haar zege in de tijdrit ook het goud in de wegrace bij de junior-vrouwen.

De Italianen beheersten de koers bij de neo-profs. Giordani rondde het voorbereidende werk bekwaam af. De regerend Europees kampioen was samen met de Witrus Seniouchkine en de Noor Hushovd ontsnapt, maar bleef uiteindelijk alleen over. Knap in de rug gedekt door zijn ploegmaten. De Nederlander Addy Engels, deel uitmakend van de achtervolgende groep, probeerde in de slotfase tot twee keer toe het gat naar Giordani te dichten. De sterke Italiaanse ploeg verijdelde elke aanval.

,,Ik moet tevreden zijn'', keek Engels terug op zijn laatste wedstrijd als amateur. Volgend jaar maakt hij de overstap naar de profsectie van Rabobank. Engels zag teamgenoot Thorwald Veneberg in de slotklim afhaken. ,,Ik kon nog net mee. Helaas sloot er in de afdaling nog een grote groep aan. Als we met z'n vijftienen aankomen, sprint ik zeker naar een plaats bij de eerste tien.''

Bij de junior-vrouwen werd dezelfde winnares gehuldigd als maandag in de tijdrit. De Canadese Geneviève Jeanson pakte in Verona haar tweede regenboogtrui na een indrukwekkende demonstratie. Jeanson koos al snel het avontuur en kreeg enkel de Duitse Trixi Worrack, in de tijdrit derde, achter zich aan. In de slotronde brak de klim van de Torricelli Worrack op. Op de streep hield Jeanson acht seconden over.

Van de Nederlandsen handhaafde alleen Areke Hassink zich in de voorste rangen. De 18-jarige renster uit Zieuwent finishte in de eerste grote groep als vijftiende op ruim vijf minuten van winnares Jeanson.