Draškovic nu voor aftreden Miloševic

De gemeenteraad van Belgrado heeft gisteren gestemd voor het aftreden van president Miloševic. In Servië wordt dit gezien als een indicatie dat politicus Vuk Draškovic en zijn partij de SPO op het punt staat zich weer aan te sluiten bij de oppositie.

De gemeenteraad van Belgrado, die wordt gecontroleerd door Draškovic, riep gisteren in een rumoerige sessie op tot het aftreden van Miloševic. Ook werd het politiegeweld tegen betogers van vorige week gehekeld en de `moordaanslag' op Draškovic veroordeeld. Afgevaardigden van Miloševic' SPS verlieten woedend de raadszaal.

Een motie voor het aftreden van Miloševic kreeg drie maanden geleden geen meerderheid, maar ditmaal werkten de fractie van Draškovic samen met die van zijn oude rivaal Zoran Djindjic. Draškovic lijkt daarmee zijn verhulde samenwerking met Milosevic te beëindigen. Hij is ervan overtuigd dat zijn auto-ongeval van afgelopen weekeinde, waarbij vier medewerkers omkwamen, een moordaanslag door aanhangers van Miloševic was. De regeringskrant Politika meldde gisteren dat het onderzoek naar het ongeval vordert, maar in weerwil van eerdere berichten blijkt de chauffeur van de vrachtwagen met zand die op de stoet van Draškovic inreed, nog altijd niet terecht. De politicus herstelt in een ziekenhuis van zijn verwondingen.

De EU zal aanstaande maandag in Luxemburg met de Servische oppositie overleggen over het plan `Energie voor Democratie'. De EU wil komende winter stookolie leveren aan door de oppositie gecontroleerde steden in Servië. De Servische energievoorziening is zwaar gehavend tijdens de oorlog om Kosovo, maar de NAVO-landen hebben afgesproken geen hulp te geven zolang president Miloševic nog in het zadel zit. Toch besloot de EU eerder om 80 miljoen vrij te maken voor noodhulp aan Servische kleuterscholen en ziekenhuizen. Nu lijkt het plan `Energie voor Democratie', dat wordt verdedigd door Nederland en Griekenland, brede steun te krijgen. Brusselse diplomaten voorspelden gisteren dat het plan maandag in principe wordt aangenomen. Als experiment zou eerst stookolie worden geleverd aan de steden Niš en Pirot.

De Amerikaanse minister van Buitelandse Zaken Albright heeft gisteren in een telefoongesprek met haar Britse ambtsgenoot Cook laten weten niets in het plan te zien. De VN-rapporteur voor mensenrechten Jiri Dienstbier riep gisteren op tot noodhulp. Hij waarschuwde dat veel Serviërs de winter anders niet overleven. (AP, AFP)