De terugkeer van Viola

Aanstaande zondag is Viola Holt weer terug op tv. Ze gaat bij RTL4 Klasgenoten nieuw leven inblazen. `Oude koe met oude formule', noteerde de Volkskrant. `Viola Holt losgehakt uit de vriezer', schreef het AD. ,,Beledigen, daar zijn ze goed in, in Nederland'', reageert Holt nuchter. ,,Ze schrijven nooit eens over je vak.''

Ze begon bij de commerciële omroep in 1989, na jaren voor publieke omroepen te hebben gewerkt. Ze werd gevraagd voor TV Romantica; volgens Holt het eerste seksprogramma op de Nederlandse tv. ,,Ik zat echt letterlijk met een telefoon in een kelder vragen van kijkers te beantwoorden. Als een soort dr. Ruth, met attributen op een tafeltje. Ik kreeg een man aan de telefoon en ik zei, `waarom fluister je zo?' Hij zei: `Anders hoort mijn vrouw me. Die zit beneden televisie te kijken'.''

Ze vond het leuk hoor, TV Romantica, maar ze wilde er wel wat serieuzers naast. Dat werd De Vijf Uur Show. Wat volgens Holt begon als een journalistiek programma in 1989, groeide uit tot een hype in de namiddag. ,,Als je ziet wat voor kijkdichtheden we haalden! We moeten een eetcultuur veranderd hebben. Ze zaten voor de buis met het bord op schoot.''

Maar met het opkomen van de andere commerciële stations en vooral die van de kinderprogrammering in de namiddag, keken er steeds minder mensen. De formule was sleets geworden, oordeelde programmadirecteur Bert van der Veer die vorig jaar aantrad. Hij wilde RTL4 verjongen, en de Vijf Uur Show was het eerste programma dat moest verdwijnen.

,,Ik vond het eigenlijk wel een rechtvaardige beslissing`, zegt Holt daarover. ,,We scoorden niet meer zo goed, en ook bij mijzelf was metaalmoeheid opgetreden. Ik heb het nooit opgevat alsof ikzelf te oud was voor RTL4.'' De pers legde die link echter wél. Holt zou zijn afgedankt en nooit meer bij RTL4 mogen terugkeren. ,,Veel van mijn collega's hebben toen misschien wat te vroeg gejuicht'', zegt Holt ironisch. ,,Ze kwamen al naar me toe of ik geen afscheidsreceptie moest. Maar mijn contract liep nog tot en met het jaar 2000. RTL4 heeft me vier voorstellen gedaan. Maar ik wilde per se een programma dat bij me paste. Uiteindelijk is het een sabattical year geworden.''

Ze gaat eerst zes afleveringen van Klasgenoten maken. Pas als het aanslaat komen er meer. ,,Dat is de flexibiliteit van een commerciële omroep'', zegt Holt. Voordat ze begon had ze `duizend namen'; uiteindelijk koos ze voor Gordon, Joop Braakhekke, de Broertjes De Boer, Katja Schuurman, Marc Klein Essink en Emile Ratelband.

Holt vindt de keuze niet gemakzuchtig. ,,Ze zijn gekozen op hun persoonlijkheid en of de klas leuk was. Niet omdat ze zo vaak op tv zijn. Je zult zien dat er meer achter Marc Klein Essink zit, dan je vooraf gedacht had.''

    • Japke-d. Bouma