Boogerd en Knaven praten hun geschil uit

De Nederlandse wielerploeg gaat morgen eendrachtig van start bij de wegwedstrijd van de wereldkampioenschappen in het Italiaanse Verona. De harde verwijten van Michael Boogerd aan Servais Knaven berusten volgens de betrokkenen op een misverstand. Ze hebben gisteren tijdens de training vijf minuten met elkaar gesproken. ,,Ik ben verkeerd geciteerd'', verklaarde Boogerd op een persbijeenkomst in het rennershotel in Bussolengo.

Knaven reageerde nuchter op de excuses van Boogerd, die afgelopen maandag zijn beklag deed over het kinderachtige gedrag van sommige renners van TVM. In het bewuste artikel uitte Boogerd, kopman van Rabobank, vooral kritiek op Knaven. Hij zou ook verantwoordelijk zijn geweest voor het uitlekken van enkele liefdesverhalen over Boogerd in de roddelbladen. ,,Dat heb ik nooit gezegd'', reageerde Boogerd gisteravond.

De Nederlandse favoriet voor de regenboogtrui had geen spijt van de uitlatingen in zijn column in De Telegraaf. Daarin schreef Boogerd vorige week in cynische bewoordingen over het ,,afzeikerige gedrag van sommige TVM'ers''. Hij had daarom weinig vertrouwen in de samenwerking tijdens de WK. Boogerd kwam met een verklaring voor de weinig genuanceerde tekst. ,,Mijn vader is een simpele loodgieter. Ik heb niet de schrijverscapaciteiten om mijn gevoelens goed onder woorden te brengen.''

De grootste problemen tussen de renners van Rabobank en TVM dateren van vorig jaar, toen de laatste ploeg tijdens de Tour de France in verband met doping werd gebracht. De renners van TVM kregen naar eigen zeggen geen enkele steun van hun collega's bij Rabobank. Omgekeerd ergert de laatste groep zich al een paar jaar aan de humor van sommige TVM'ers. Die zijn op hun beurt ontevreden over de voorkeursbehandeling die Rabobank als hoofdsponsor van de KNWU geniet. Boogerd is morgen in Verona de enige kopman in de Nederlandse ploeg. Hij won vorige maand twee semi-klassiekers en verkeert in een uitstekende vorm. Boogerd was dit jaar uitblinker in de voorjaarswedstrijden. Tijdens de Tour stelde hij zwaar teleur. De ploegleiding van Rabobank had alle medische hulpmiddelen thuisgelaten, uit angst voor onderzoekingen van de Franse justitie. ,,Ik kon niet eens mijn vitamines en mijn eigen dokter raadplegen'', verklaarde Boogerd zijn slechte prestatie in de Tour.

Het parcours in Verona wordt door de meeste renners als lastig omschreven. De renners rijden zestien rondjes van ruim zestien kilometer. De beklimming van de Torricelle vormt het enige obstakel. Het betreft een helling met een lengte van 3.5 kilometer. De afdaling van de Torricelle is smal en bochtig.

De winstpremie voor een Nederlandse winnaar bedraagt in totaal 55.000 gulden. Naast de 30.000 gulden van de KNWU krijgt de wereldkampioen 25.000 gulden van de Amsterdamse zakenman Harry Mater.