Wolf Erlbruch

Wolf Erlbruch is hoogleraar design en illlustratie aan de Fachhochschule in Düsseldorf. Om een of andere reden klinkt dat helemaal niet als iets dat Wolf Erlbruch zou kunnen zijn. Eigenlijk zou je Wolf Erlbruch het liefst zien als iemand die hij zelf getekend zou kunnen hebben, bijvoorbeeld als de vader uit het prentenboekje dat ter gelegenheid van de kinderboekenweek voor maar ƒ4,95 te koop is.

Die vader is een lange man met een slaperig hoofd. Hij is uitgeknipt, dat hoort als je door Wolf Erlbruch gemaakt bent en daarom stel ik me Erlbruch ook voor als emand die uitgeknipt is. En die leeft te midden van uitgeknipte spullen, maar niet veel. Een bed, een theekopje, een emmer, een plant. Hij heeft ook een zoon. Die zal dan wel lijken op Leonard, het jongetje dat bang is voor honden hoewel hij altijd hond wil spelen en ook altijd wil blaffen en honden tekenen, en ook op het jongetje dat in 's Nachts zijn vader wakker maakt om te kijken wat er buiten is. Een jongetje met een groot hoofd, spriethaar en zeer ronde ogen. Uit die ronde ogen kijkt het jongetje zeer ijverig rond, terwijl vader zeer geruststellend loopt te praten. ``De hazen slapen, de groenteman slaapt, de kikkers slapen omdat de ooievaar slaapt,' zegt vader.

Vader ziet niets.

Intussen is de wereld 's nachts zeer bijzonder. Er vliegt een rode Mickey Mouse door de nacht, een uitgeknipte reuzengorilla komt voorbij, een karper verkoopt aardbeien, de bomen hebben gezichten. ``Het is alleen maar donker, verder niets.

Zie je wel?' zegt vader. Die vader is geen hoogleraar. Die vader staat de volgende dag weer op en dan gaat hij een boekje maken waarin er 's nachts wèl van alles is.

Heel vreemde dingen. Erlbruch-dingen.

Wolf Erlbruch: 's Nachts. Uitg. CPNB ter gelegenheid van de kinderboekenweek 1999.

Alleen verkrijgbaar tijdens de kinderboekenweek. ƒ4,95

    • Marjoleine de Vos