Wereldnieuws

LIJSTDUWERS – In Nederland hadden we tijdens de verkiezingen van vorig jaar onder meer Willeke Alberti (VVD), Regilio Tuur (Ouderen-Unie 55plus) en Berdien Stenberg (CDA) als zogenaamde `lijstduwers'. Ook in Amerika is het fenomeen niet onbekend. Enig verschil is dat de sterren in tegenstelling tot onze BN'ers (Bekende Nederlanders) wél doen alsof ze werkelijk aspiraties hebben de politiek in te gaan – om vervolgens af te haken.

Zo kondigde eerder dit jaar talkshowpresentator Jerry Springer aan te overwegen zich kandidaat te stellen voor senator, om even later te verkondigen dat hij het te druk zou hebben. In navolging van hem hebben er nog enkele beroemdheden hun nobele plannen bekendgemaakt, vooralsnog met de nodige slagen om de arm.

Multimiljardair Donald Trump (53) bijvoorbeeld flirt met de gedachte in het jaar 2000 het Witte Huis te bestormen voor de Reform Party. Maar nu al zei hij in een tv-interview op NBC dat hij niet van handen schudden houdt. Trump: ,,Het is barbaars... handen schudden. Wat je er al niet van krijgt. Je vat op die manier kou, je krijgt er koorts van...''

Ook Arnold Schwarzenegger, die erover denkt zich in 2002 kandidaat te stellen voor de functie van gouverneur van Californië, houdt zich ook nog wat op de vlakte. Hoewel de filmster zich ,,conservatief in hart en nieren'' noemt in het novembernummer van het tijdschrift Talk, doet hij geen definitieve uitspraken. Maar ,,de mogelijkheid is er, want ik voel het van binnen''. Wel heeft hij uitgeproken politieke ideeën. De Republikeinen moeten bijvoorbeeld meer open zijn. Ze moeten volgens hem laten zien dat ze ,,net zo veel houden van buitenlanders die zonder geld het land binnenkomen als van homoseksuelen, lesbiënnes en stadmensen''. Zelf komt Schwarzenegger uit Oostenrijk en was hij verre van rijk toen hij naar Amerika emigreerde. Gouverneur Jesse Ventura, een van Schwarzeneggers vrienden, heeft de acteur opgeroepen vooral door te gaan met filmen. ,,Stop met die kandidaatstelling'', zo riep hij zijn vriend op, ,,de politiek is jou niet waard.'' Wat de echtgenote van Schwarzenegger van diens plannen vindt – nicht van John F. Kennedy en afkomstig uit een Democratisch nest – is onbekend.

Actrice Cybill Shepherd (Moonlighting) vervolgens heeft aangekondigd voorzitter te willen worden van een beweging voor abortusrechten. Van Warren Beatty ten slotte gaan slechts de geruchten dat hij politieke ambities heeft. De geruchten werden gevoed doordat hij deze week tijdens een persconferentie de Repblikeinen en Democraten aanviel omdat ze volgens hem geld boven het publiek belang stelden. Tegenover de 150 aanwezige journalisten ontkende noch bevestigde de acteur presidentskandidaat te willen zijn.

Overigens is er naast al die `misschien-wel-kandidaten' ten minste één celebrity van wie we naar alle waarschijnlijkheid niets hoeven te verwachten. Dat is talkshowgodin, actrice én professor Oprah Winfrey. Ondanks de website die Reform Party-leden hebben opgezet om hun ideale kandidaat aan te sporen deel te nemen in de race om het presidentschap, liet ze via een woordvoerder weten niet geïnteresseerd te zijn.

HUILEN – ,,Tijdens sommige interviews had ik wel kunnen huilen'', aldus Brintney Spears. Zangeres Britney Spears, goed voor vijf miljoen verkochte exemplaren van haar debuut-cd, had het zo zwaar met de stroom vragen over haar gegroeide borsten dat ze zich geroepen voelde er deze week op te reageren. De zeventienjarige ontkent met klem dat een plastische chirurg haar borsten heeft vergroot met siliconen. ,,Toen ik net mijn platencontract had getekend, hebben we een heleboel foto's genomen. Ik woog toen 105 pond en nu 130. Ik heb een behoorlijke groeispurt doorgemaakt.''