VS gooien nu beton op Irak

De Amerikaanse luchtmacht gebruikt sinds enige tijd deels met beton gevulde bommen bij aanvallen op doelen in Noord-Irak om letsel onder burgers en schade aan civiele eigendommen in de omgeving zoveel mogelijk te beperken. Dat heeft de voorzitter van de verenigde chefs van staven, generaal Henry Shelton, gisteren bevestigd in reactie op een desbetreffend bericht van de New York Times vanuit de regio. Volgens de Iraakse ambassadeur bij de Verenigde Naties maakt het allemaal niets uit.

Sinds half december, toen Irak alle banden met de VN-wapencommissie UNSCOM verbrak na een vierdaags Amerikaans-Brits luchtoffensief, vallen Amerikaanse en Britse vliegtuigen bijna dagelijks militaire doelen in Noord- en Zuid-Irak aan. De geallieerden zeggen zo te reageren op aanvallende bewegingen van de Iraakse luchtverdediging en op schendingen door de Iraakse luchtmacht van de door hen afgekondigde de No-fly zones. Daarbij vallen soms slachtoffers onder de burgerbevolking. Washington heeft de Iraakse autoriteiten er al eens van beschuldigd willens en wetens militaire installaties in de buurt van woongebieden te plaatsen.

De Iraakse VN-ambassadeur, Said Hasan, zei in New York dat de VS in elk geval ,,erkennen dat hun bommen Iraakse burgers doden''. Maar ,,of het nu betonnen bommen, of explosieve bommen of verarmd-uranium bommen zijn, het zijn allemaal bommen die Iraakse burgers doden. Hoe dan ook gaat het om agressie waaraan een eind moet komen.''

De Iraakse leider Saddam Hussein heeft in een boodschap aan de Amerikaanse president Bill Clinton politieke wijzigingen in Irak en medewerking aan het Arabisch-Israelische vredesproces toegezegd in ruil voor opheffing van de VN-sancties tegen zijn land. Washington heeft zich ongeïnteresseerd getoond. (Reuters)