Vechtpartij in Kollum om centrum voor asielzoekers

Een informatieavond over de verplaatsing van een asielzoekerscentrum, gisteravond in de Van der Bijhal in het Friese Kollum, is uitgelopen op een vechtpartij. Agenten in burger raakten slaags met jongeren die burgemeester P. Visser en een woordvoerster van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) met eieren bekogelden.

Twee demonstranten, onder wie een 23-jarige inwoner van Zwaagwesteinde, werden aangehouden wegens openlijke geweldpleging en wapenbezit.

De inwoners van Kollum zijn verontwaardigd over de voorgenomen nieuwbouw van een asielzoekerscentrum (azc), na de moord op de 16-jarige Marianne Vaatstra op 1 mei dit jaar. Tegen twee voortvluchtige Irakezen uit azc De Poelplaets in Kollum is een internatiationaal opsporingsverzoek uitgevaardigd. Een Irakees is hoofdverdachte van de moord, de ander wordt gezocht als getuige.

Op een protestdemonstratie van ongeveer duizend tegenstanders van het asielzoekerscentrum, gisteravond buiten voor de sporthal, was de sfeer al grimmig. H. Veenstra van het actiecomité `AZC nee' zei dat het besluit tot nieuwbouw van het azc ondemocratisch genomen was. Het huidige azc `De Poelpleats' is nu gevestigd op een voormalige camping even buiten Kollum. De nieuwbouw zou aan de rand van het dorp komen.

Volgens Veenstra leidt de komst van een azc tot ,,overlast, intimidatie, onverschilligheid, diefstal, verkrachting en moord''. Naar haar mening zijn azc's ,,broeiplaatsen van mensensmokkel, drugshandel en andere criminele activiteiten.'' Tijdens haar toespraak scandeerden actievoerders leuzen als ,,oprotten'' en ,,weg met de burgemeester''. Veenstra riep het COA op ,,de azc's niet langer door onze strot te duwen''.

De vader van de vermoorde Marianne Vaatstra zei dat zijn dochter ,,met haar leven had moeten betalen voor ontoelaatbaar asielbeleid.'' Hij bepleitte een referendum over de vestiging het azc en kondigde de oprichting aan van een platform tegen de komst van azc's.

Burgemeester Visser van Kollumerland en A. Haarsma van het Centraal Orgaan opvang Asielzekers zegden op de voorlichtingsavond toe een strakker beleid te voeren tegen misdragingen van asielzoekers. ,,Jonge asielzoekers moet duidelijk worden gemaakt wat wel en niet kan'', aldus Visser. De massale vechtpartij ontstond toen A. Haarsma van het COA zei dat serieus overwogen was de nieuwbouw niet te laten doorgaan. ,,Maar dan zouden alle asielzoekers gedupeerd en gecriminaliseerd zijn.'' Burgemeester Visser verliet even later onder politiebegeleiding de zaal. Vanochtend liet de burgemeester weten dat er ,,een adempauze'' wordt ingelast ,,om de gemoederen te laten bedaren.'' Het convenant met het COA en de verlening van de bouwvergunning voor de nieuwbouw worden voor onbepaalde tijd opgeschort

asielzoekerspagina3

    • Karin de Mik