Unilever sleept belegger voor rechter

Het Britse pensioenfonds van Unilever heeft een van de grootste vermogensbeheerders van Groot-Brittannië voor de rechter gedaagd omdat het rendement achterblijft. Het fonds eist een schadevergoeding van 100 miljoen pond (340 mln gulden).

Het is voor het eerst in de Britse geschiedenis dat een vermogensbeheer wegens wanbeleid door een pensioenfonds voor de rechter wordt gedaagd. Mercury Asset Management, een dochterbedrijf van de grote Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch, heeft volgens het pensioenfonds Unilever Superannuation Fund van januari 1997 tot maart 1998 duidelijk onder de maat gepresteerd. Afgesproken was dat het beleggingsrendement maximaal 3 procentpunt onder een bepaalde index zou blijven, maar de beheerders belandden vorig jaar 10,5 procentpunt onder `het branchegemiddelde'.

Het pensioenfonds, goed voor een vermogen van ruim 13 miljard gulden, verwijt de vermogensbeheerder dat het niet adequaat op de achterblijvende resultaten heeft gereageerd. Daarbij zou het beleggingsbeleid te riskant zijn geweest. De gang naar 'High Court' was onvermijdelijk, omdat overleg tussen beide kemphanen op niets uitliep. In totaal beheerde Mercury ruim 1 miljard pond (3,5 miljard gulden) voor Unilever.

In een reactie stelt directeur F. Prins van de Vereniging van Bedrijfspensioenfondsen dat hij een dergelijk proces niet snel in Nederland verwacht. ,,Alleen al omdat pensioenfondsen in Nederland hun vermogen steeds vaker in eigen beheer houden. Door frequente rapportages van een beheerder kan het pensioenfonds snel op de hoogte zijn van mogelijke problemen.''

Volgens Prins is de toename van de kennis over beleggen bij Nederlandse pensioenfondsen toegenomen, een direct gevolg van een gewijzigd beleggingsbeleid. ,,Vroeger richtte men zich vooral op obligaties. Wanneer je, zoals nu gebeurt, meer belegt in aandelen is daar meer kennis voor nodig.''

De tegenvallende beleggingsresultaten hebben geen enkel gevolg voor de Nederlandse werknemers bij het zeep- en voedingsmiddelen concern. In Nederland beschikt Unilever over een eigen pensioenfonds. Wel zag dit fonds, met de naam Progress, het rendement over de beleggingen vorig jaar bijna halveren tot 11,6 procent. Met een vermogen van ruim 8 miljard gulden is dit bedrijfspensioenfonds een van de grootste van Nederland.