UCI laat renners zelf beslissen over startverbod rondes

De grote wielerrondes mogen vanaf volgend jaar niet langer op eigen houtje een wielerploeg een startbewijs onthouden. De internationale wielrenunie (UCI) wil een onafhankelijke profsectie in het leven roepen die mag beslissen over een startverbod in de Tour, de Giro of de Vuelta. Het voorstel van het UCI-bestuur moet komende winter nog worden goedgekeurd door de achterban.

Volgens voorzitter Hein Verbruggen van de UCI geniet de invoering van een profsectie volledige steun bij renners en ploegleiders. Afgelopen zomer werd de Nederlandse ploeg TVM geweerd uit de Tour, als gevolg van vermeend onsportief gedrag in de editie van 1998. De Société du Tour de France was gemachtigd een startverbod uit te vaardigen. Volgens Verbruggen was hier sprake van partijdigheid.

De profsectie van de UCI zal bestaan uit elf medewerkers en een betaalde voorzitter. De profsectie mag vanaf volgend jaar ook leiding geven aan de gezondheidscontroles. Tot dusverre voert de UCI per jaar vier controles uit. Daarnaast kunnen nationale wielerbonden eigenhandig de gezondheid van de renners aan een medische test onderwerpen. In Frankrijk werden dit seizoen twaalf onderzoeken uitgevoerd. Verbruggen: ,,De renners zijn geen tegenstanders van controles maar voorstanders van identieke controles.'

De UCI wil het dopingbeleid meer afstemmen op de gezondheidscontroles, waarbij niet alleen de urine maar ook het bloed wordt getest. Volgens Verbruggen zijn sommige producten niet op te sporen in de urine en zijn ,,de ouderwetse dopingcontroles in sommige gevallen weggegooid geld'. De UCI besteedt jaarlijks 5,5 miljoen gulden aan het anti-dopingbeleid.

De UCI heeft toestemming gekregen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om volgend jaar gezondheidscontroles uit te voeren tijdens de wielerwedstrijden bij de Olympische Spelen in Sydney. Skiën en wielrennen zijn de enige sporten waarbij de atleten structureel een medische controle ondergaan. ,,Wij lopen vijf tot tien jaar voor op de meeste andere bonden', zei Verbruggen gisteren in Verona.

Wielrennen

In het artikel UCI laat renners zelf beslissen over startverbod grotes rondes (in de krant van vrijdag 8 oktober, pagina 11) staat dat de UCI een profsectie in het leven wil roepen die mag beslissen over een startverbod in de grote wielerrondes. Het zijn dus niet de renners die beslissen, zoals ten onrechte de kop aangeeft, maar de profsectie.