Shahbaz laat OZ in onzekerheid

Waar blijft Shahbaz Ahmad? Al weken wacht hockeyclub Oranje Zwart op de terugkeer van de Pakistaanse sterspeler die in mei, na de verloren finale tegen Bloemendaal, op het vliegtuig naar Pakistan stapte. Sindsdien heeft de hoofdklasser uit Eindhoven alleen summier telefonisch contact gehad met de 35-jarige balvirtuoos.

Joop Veelenturf sprak Shahbaz vanmorgen nog en eindelijk vernam de voorzitter van Oranje Zwart goed nieuws. ,,Hij stapt over een paar uur op het vliegtuig'', wist Veelenturf, die evenwel niet te vroeg wilde juichen. ,,Want wat het ene moment `ja' is in Pakistan, is het andere moment plotseling weer `nee'. Pas als ik hem met eigen ogen zie, geloof ik het.''

Veelenturf heeft niets te veel gezegd. Nog geen half uur later sijpelt het bericht door dat Shahbaz voorlopig in Faisalabad moet blijven. Veelenturf, berustend: ,,We zullen nog even geduld moeten hebben, er zit helaas niets anders op.'' Een aanscherping van de Nederlandse wet heet de reden te zijn waarom The Man with the electric heels voorlopig vast zit in zijn geboorteland. ,,Zijn papier schijnen nog altijd niet in orde te zijn. Zolang dat het geval is laten de autoriteiten hem niet gaan.''

Toeval of niet, zonder Shahbaz leed Oranje Zwart dit seizoen al twee nederlagen op rij. Op de openingsdag was HCKZ in Eindhoven met 3-2 te sterk, zondag gingen de Brabanders in het Wagener-stadion met 4-3 onderuit tegen Amsterdam. Zondag hoopt de vice-landskampioen de eerste punten te pakken wanneer nieuwkomer MEP uit Boxtel op bezoek komt.

Volgens middenvelder Marnix van Rijn heeft de teleurstellende competitiestart niets te maken met de afwezigheid van Shahbaz. ,,Hij is een belangrijke speler, maar ook zonder hem hadden we de eerste twee wedstrijden kunnen en moeten winnen. We hebben gewoon onze draai nog niet gevonden, na een rommelige voorbereiding.''

Ook een andere buitenlander van Oranje Zwart, de Australiër Jay Stacy, laat nog even op zich wachten. Zoals afgesproken meldt de middenvelder zich pas begin volgende maand in Eindhoven. Na zeven duels keert de record-international vervolgens alweer terug naar zijn vaderland, om zich op last van bondscoach Walsh aan te sluiten bij de nationale ploeg ter voorbereiding op de Olympische Spelen.