`Russen schoten op bus vluchtelingen'

In Tsjetsjenië hebben Russische strijdkrachten een konvooi met vluchtelingen beschoten. In Moskou is dat gisteren tegengesproken, maar er bestaan filmbeelden van het bombardement, waarbij volgens de maker van de film elf en volgens de Tsjetsjenen 41 doden vielen.

Volgens de filmer werd een konvooi van vier bussen door een Russische tank onder vuur genomen. De vluchtelingen waren onderweg van hun dorp naar de grens met de buurrepubliek Dagestan. Een granaat raakte de laatste van de vier bussen. De filmbeelden tonen zwaar verminkte lichamen – onder meer van een man wiens hele bovenlichaan was weggeschoten – en een aantal gewonden. Volgens de filmer vielen er naast de elf doden ook zeventien gewonden. De Tsjetsjeense vertegenwoordiger in Moskou zei dat 25 mensen ter plaatse stierven en zestien anderen later aan hun verwondingen bezweken.

Volgens de Russische premier Poetin en andere Russische woordvoerders is het verhaal niet waar. Poetin zei dat als de Russen in Tsjetsjenië vluchtelingen zouden bestoken, er geen vluchtelingen meer op weg zouden zijn naar de buurlanden. Ook minister van Defensie Sergejev en de plaatsvervangende chef van de generale staf ontkenden dat het incident heeft plaatsgevonden. Zij zeiden dat een dergelijk incident hun zeker zou zijn gemeld als het was gebeurd, maar dat ze geen enkele informatie hadden gekregen.

In Tsjetsjenië werd gisteren gemeld dat bij een nieuw Russisch bombardement op een dorp dertig burgers zijn gedood. Het dorp Elistandzji ligt in het oosten van Tsjetsjenië, nabij Vedeno, waar de Tsjetsjeense krijgsheer Sjamil Basajev zijn hoofdkwartier heeft. Basajev wordt in Moskou gezien als de belangrijkste `terrorist' aan Tsjetsjeense zijde; hij leidde de recente fundamentalistische opstand in Dagestan en zou ook betrokken zijn bij de zware aanslagen op een viertal flatgebouwen in Russische steden waarbij vorige maand bijna driehonderd doden vielen. Naar aanleiding van die aanslagen opende Rusland de vijandelijkheden.

Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken zei gisteren dat ,,de fysieke eliminering'' van Basajev en van zijn collega Chattab – zijn plaatsvervanger bij de opstand in Dagestan – ,,niet kan worden uitgesloten''. (Reuters, AFP, AP)