RIJSTVERMICELLI MET CHINESE WORST

Fashong, soms ook wel lap cheong genoemd, is een Chinese zoete worst van onder andere kip of, wat het meest voorkomt, varkensvlees. Deze worstjes zijn bij oosterse toko's verkrijgbaar en u kunt ze wekenlang buiten de koelkast bewaren. De smaak is sterk, dus u heeft er niet veel van nodig.

Doe de rijstvermicelli in een ruime schaal en giet er zoveel kokend water over dat de vermicelli onderstaat. Laat 3 tot 5 minuten staan, of tot de vermicelli zacht is. Giet af en zet even weg.

Leg de fashong in een stoommand en zet boven een laag kokend water in een pan op een middelhoog vuur. Leg er het deksel op en laat de worstjes 5 minuten stomen tot ze iets opgezet en gaar zijn. Neem ze uit de stoommand en snijd ze schuin in dunne plakken. Zet weg.

Verhit de helft van de olie in een wok of ruime koekenpan op een middelhoog vuur. Doe er de knoflook, sjalot en chilipeper in en fruit ze circa 5 minuten, waarbij u ze regelmatig omschept tot ze gaar zijn. Schep er de plakjes worst, bamboescheuten en garnalen door en bak het mengsel tot alles doorgewarmd is, waarbij u regelmatig omschept. Schep dit mengsel uit de wok over in een kom.

Verhit de rest van de olie in de wok op een middelhoog vuur. Doe er de rijstvermicelli in en roerbak een paar minuten tot die doorgewarmd is. Schep er de soja- en oestersaus door en meng goed. Schep er de lenteuitjes en het groente-worstmengsel door en laat alles even doorwarmen. Garneer met de verse koriander en dien op.

    • Kim Maclean