Prognose Franse groei omhoog

De economie van Frankrijk draait beter dan verwacht. Het Franse bureau voor statistiek (Insee) maakte gisteren bekend haar groeiprognose voor dit jaar te hebben verhoogd van 2,2 tot 2,4 procent.

Dat cijfer ligt duidelijk boven het gemiddelde van 2 procent voor de eurolanden.

Na een moeilijke periode in de afgelopen winter is de bedrijvigheid in een versnellingsfase gekomen. Het tweede halfjaar ziet er gunstig uit, aldus Insee.

Door de verbetering zal de werkloosheid afnemen van 11,5 procent van de beroepsbevolking eind 1998 tot 11 procent eind dit jaar. De inflatie neemt dit jaar iets toe, maar blijft met 0,8 procent bescheiden.

,,Wij zijn een fase van versnelling van de activiteiten ingegaan en Frankrijk zal dit jaar een duidelijke hogere gemiddelde groei hebben dan zijn partners in de eurozone'', aldus een functionaris van INSEE.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelde vorige maand in zijn World Economic Outlook een groei van 2,5 procent voor Frankrijk dit jaar en voor Nederland van 2,6 procent. Voor volgend jaar voorziet het IMF een Franse groei van 3,0 procent tegen een gemiddelde van 2,8 procent voor de eurozone. Voor de Verenigde Staten liggen de groeiprognoses van het IMF voor dit en volgend jaar op respectievelijk 3,7 en 2,6 procent. (AFP)