`Première' van Beethovenkwartet

Een hoogstwaarschijnlijk nooit eerder gespeeld strijkkwartet van Beethoven werd gisteravond voor het eerst ten gehore gebracht door het Eroica Kwartet in het Londense veilighuis Sotheby's waar het in december wordt geveild. De opbrengst wordt geschat tussen 375.000 en een half miljoen gulden. Het strijkkwartet in b klein is ook Beethovens kortste werk in dit genre, Het omvat slechts slechts 23 maten met een uitvoeringsduur van zo'n vijftig seconden en werd geschreven voor de Engelse reiziger en criticus Richard Ford. Het werk werd in augustus door een medewerker van Sotheby's gevonden in een huis in Cornwall. Een aantekening op het manuscript luidt: ,,Dit kwartet werd gecomponeerd voor mij in mijn aanwezigheid door Ludwig v. Beethoven in Wenen vrijdag 28 november 1817 Richard Ford.'' (Reuters)