Pinochet mag worden uitgeleverd aan Spanje

De Chileense ex-dictator Augusto Pinochet mag aan Spanje worden uitgeleverd om terecht te staan voor schendingen van de rechten van de mens tijdens zijn bewind (1973-1990). Dat heeft een Britse politierechter vanochtend gevonnist, bijna een jaar nadat Pinochet (83) werd gearresteerd in Londen.

Verwacht wordt dat Pinochets advocaten tegen het vonnis in beroep gaan. Ze hebben daarvoor vijftien dagen de tijd. In een reactie op het vonnis verklaarde Pinochet bij monde van zijn advocaat niet schuldig te zijn aan de ruim dertig aanklachten van de Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón. ,,Spanje heeft geen enkel stuk bewijs overgedragen dat aantoont dat ik schuldig ben'', aldus Pinochet, die eveneens zei dat ,,Spanje geen jurisdictie heeft mij te vervolgen.''

Mensenrechten-activisten in Londen, Madrid en Santiago de Chile hebben het vonnis enthousiast begroet. ,,Hier hebben we een jaar op gewacht'', aldus Viviana Diaz die sprak namens nabestaanden van ruim 3.000 gedode en vermiste Chilenen.

Een beroep kan de uitwijzingsprocedure nog maanden verlengen en de zaak opnieuw voor het Britse Hogerhuis brengen. Het is ook denkbaar dat Pinochet de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Jack Straw, vraagt hem vrij te laten wegens zijn slechte gezondheid. Straw en de politierechter beslisten eind vorig jaar dat Pinochet gezond genoeg was om zich in de Spaanse uitleveringszaak te verdedigen.

Rechter Ronald Bartle zei dat zijn hof geen uitspraak doet over de vraag of Pinochet schuldig is aan ontvoering, marteling of moord, maar alleen heeft beoordeeld of het Spaanse uitleveringsverzoek steek houdt. Eerder oordeelde de rechtskamer van het Britse Hogerhuis, de Law Lords, dat Pinochet als oud-staatshoofd geen immuniteit geniet voor vermeende misdaden tegen de menselijkheid onder zijn regime.

In Spaanse regeringskringen is geïrriteerd gereageerd op uitspraken van de voormalige Britse premier Margaret Thatcher dat Garzón zich voor het karretje van ,,communisten'' laat spannen en dat Spanje uit is op een ,,spektakelproces'' tegen Pinochet. De Spaanse regering voelt zich volgens de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Matutes niet aangeproken door de ,,nogal overdreven'' beweringen.

De Spaanse organisatie ,,Rechters voor de Democratie'' noemde Thatchers uitlatingen ,,onrespectvol en getuigen van kwade opzet''.