Pas verschenen

Aristofanes: Cavalerie/Vrede.

Vert. Hein L. van Dolen, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 172 blz. ƒ59,95

Slotdeel van de door Hein L. van Dolen vertaalde komedies van Aristofanes (ca. 450-380) bevat Cavalerie (424 v.Chr.) met bijtende kritiek op staatsman Kleon en Vrede (421 v.Chr.) over de wijnboer Trygaios, die voorspoed en vrede uit de hemel haalt. Tegelijk verscheen bij dezelfde uitgever van dezelfde vertaler een handleiding De Griekse komedie, 171 blz. ƒ32,50

Louis de Bernières:

Het vrouwenleger van señor Vivo (Señor Vivo and the Coca Lord).

Vert. Tinke Davids,

De Arbeiderspers, 264 blz. ƒ34,90

Vertaling van een roman van Louis de Bernières uit 1991 over een jonge filosofie docent die als teken van de drugsmaffia steeds nieuwe lijken voor zijn voordeur vindt. Bernières kreeg bekendheid met zijn roman Kapitein Corelli's mandoline (1994).

De kleine Cicero. Mensen en goden. Vert. Vincent Hunink, W.A.M. Peters en Hedwig W.A. van Rooijen-Dijkman,

ill. Hanneke van der Hoeven, Athenaeum—Polak & Van Gennep,

95 blz. ƒ15,50

Latinist Vincent Hunink geeft een overzicht van de meningen van de belangrijkste filosofische scholen, en daarmee inzicht in de religieuze vragen van de Romeinse maatschappij. Bij de selectie is uitgegaan van de stof voor het eindexamen Latijn in 2000.

Euripides: Bakchanten.

Vert. Gerard Koolschijn, ill. Anne van Buul, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 100 blz. ƒ15,50

In dezelfde serie de door Gerard Koolschijn vertaalde en door Toneelgroep Amsterdam opgevoerde tragedie Bakchanten.

J.A. Deelder: Bijbelsch.

De Bezige Bij, 63 blz. ƒ25,-

`De Wonderbare Catering' en `Jezus-an-sich', twee titels van gedichten in deze bundel van Deelder, waarvoor de bijbel als inspiratiebron diende.

Stefan Hertmans: Goya als hond. Meulenhoff, 63 blz. 29,90

`Een man zong in een pas verhuurde kamer,/ onder ons, en aan de overkant vond iemand/ daar akkoorden bij.' Nieuwe dichtbundel van Stefan Hertmans (1951). Een aantal gedichten verscheen eerder in diverse literaire tijdschriften.

Karel van het Reve: Achteraf.

Van Oorschot, 408 blz. ƒ39,90

Bijna alle columns die Karel van het Reve (1921-1999) tussen 1988 en 1996 tweewekelijks publiceerde in Het Parool. Lichtvoetige stukjes over Derrick, John O'Hara, het openbaar vervoer, het marxisme en vele andere onderwerpen.

Willem van Toorn: De rivier. Querido, 311 blz. ƒ39,90

Autobiografische roman van Willem van Toorn (1935) over een middenstandsgezin dat kort voor de oorlog vanuit de Betuwe naar Amsterdam verhuist.

Emmanuel Dongala:

Het vergeten kind (Les petits garçons naissent aussi des étoiles).

Vert. RTC Frans (Groningen),

Van Gennep, 304 blz. ƒ39,90

Vorig jaar verschenen roman van de in 1997 naar de VS gevluchte Kongolees Emmanuel Boundzeki Dongala (1941). In zijn met de Prix RFI-Témoin du Monde bekroonde tragikomische roman verwoordt hij zijn kritiek op de Afrikaanse democratieën. Dongala, in zijn geboorteland hoogleraar scheikunde, leider van een theatergezelschap en voorzitter van de PEN, neemt vanavond deel aan het Crossing Border Festival.

De selectie van de eeuw.

De 200 beste gedichten van Nederland en Vlaanderen.

De Arbeiderspers, 255 blz. ƒ29,90

Hugo Brems & Herman de Coninck, Rob Schouten & Rogi Wieg publiceerden als koppels vijf jaar geleden, ter gelegenheid van het Boekenweekthema over poëzie, elk een bloemlezing van de beste honderd gedichten. Door de dood van Herman de Coninck, twee jaar geleden, maakte Hugo Brems nu alleen een (herziene) keuze uit de Vlaamse poëzie en was zo in de gelegenheid ook eigen werk van De Coninck in deze bundel op te nemen. Schouten en Wieg namen het Nederlandse deel voor hun rekening.

NON-FICTIE

Wilfred Jonckheere: Van Mafeking tot Robbeneiland. Zuid-Afrika in de Nederlandse literatuur, 1896-1996. Vantilt, 224 blz. ƒ39,90

Jonckheere, hoogleraar Nederlandse literatuur, aan de universiteit van Natal, analyseert honderd jaar na de Boerenoorlog het beeld dat de Nederlandstalige letteren schilderden van Zuid-Afrika. Tot en met het Dagboek van ANC-activist Klaas de Jonge en de werken van Adriaan van Dis.

H.M. Kuitert, A. van de Beek e.a.: Jezus: bij hoog en bij laag.

De christologie van Van de Beek en Kuitert. Kok, 189 blz. ƒ34,90

Twee boeken over Jezus zorgden vorig jaar voor opschudding onder gelovige christenen. H.M. Kuitert kwam in zijn boek Jezus tot de slotsom dat Jezus mens was, en niet God. De Leidse dogmaticus Van de Beek verdedigde in Jezus Kurios daarentegen een, onorthodoxe, versie van de klassieke christologie. Beide auteurs, en anderen, becommentariëren elkaars werk in deze bundel.