Opgekropte frustratie barst los

In het Friese Kollum ontstond gisteravond een massale vechtpartij op een voorlichtingsbijeenkomst over de komst van een asielzoekerscentum naar het dorp.

Twee 14-jarige meisjes uit Kollumerzwaag zitten na afloop van de inderhaast afgeblazen voorlichtingsavond verdwaasd naast elkaar in de plaatselijke sporthal. Ze vertellen dat ze, nog geen maand geleden, van hun school in Damwoude naar huis fietsten en toen door twee asielzoekers werden klemgereden. Het ene meisje werd betast, in een wurggreep gehouden, zegt ze, en met de dood bedreigd.

De twee aanvallers sloegen op de vlucht toen haar vriendin hen toebeet dat haar oom in de buurt woonde. De vader van het meisje, A. Wagenaar, zegt dat het een vergeldingsactie was, omdat zijn dochter verklaringen had afgelegd over de vermoorde Marianne Vaatstra. Volgens Wagenaar is het een kleine groep jongens binnen de gemeenschap van asielzoekers die het verpest voor de anderen. ,,Waarom worden mensen niet geregistreerd met pasfoto's? Dan hadden ze de aanrander er zo uit kunnen halen.''

De Kollumer gemeenschap is tot op het bot verdeeld over de verplaatsing van een asielzoekerscentrum naar de rand van het dorp. De gemeenteraad nam op 15 juli het besluit het asielzoekerscentrum `De Poelpleats' aan de Trekweg, buiten het dorp, te verplaatsen naar de Willem Loréweg. Dat een gevluchte asielzoeker verdacht wordt van de moord op Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde op 1 mei lijkt de opgekropte frustratie en woede bij de tegenstanders alleen maar te versterken.

Wagenaar vertelt dat in de nacht dat Marianne Vaatstra is vermoord, een 13-meisje door een asielzoeker is verkracht. ,,De zaak tegen hem is geseponeerd, hij zit nu in een ander azc in Helmond.'' Anderhalve week geleden werd een ander 13-jarig meisje tussen Buitenpost en Twijzel door een asielzoeker lastig gevallen, zegt hij. Er wordt volgens Wagenaar met opzet geen ruchtbaarheid aan de misdragingen geschonken, om het imago van vluchtelingen niet te beschadigen. ,,Maar onze kinderen voelen zich niet meer veilig. Je laat ze niet meer alleen ergens heengaan. Ik heb mijn dochter een mobiele telefoon gegeven.''

Er zijn ook andere geluiden. Een vliegtuigje met de tekst ,,AZC welkom. Jan en Els'', vloog gistermiddag over Kollum. Het was een reactie op een andere leuze die de dag ervoor in de lucht te zien was: ,,Demonstreer mee tegen het azc''. Als protest tegen deze actie besloot het Friese centrum voor internationale samenwerking, gisteren 2200 rode rozen uit te delen aan Kollumers. Op het bijbehorende kaartje stond, in het Fries: ,,Voor een veilige wereld, voor iedereen. Voor alle Mariannes en Fatima's. Voor iedereen''.

Woordvoerder A. de Jong van het centrum zegt het ,,verschrikkelijk'' te vinden dat er in Kollum een protest tegen een azc is gehouden. ,,Mensen denken erg zwart-wit en de standpunten verharden. Het gevaar bestaat dat je dan kleurenblind wordt en geen nuances meer ziet. Ik kan me voorstellen dat de vader van Marianne Vaatstra er tegen is. Maar de veiligheid die zijn dochter had moeten hebben, vragen asielzoekers ook.''

    • Karin de Mik