`Omeletje bakken nu strafbaar'

De rechter veroordeelde gisteren de eigenaar van smartshops H. van den Hurk voor de verkoop van gedroogde paddestoelen.

. Zes jaar geleden opende Hans van den Hurk zijn eerste smartshop Conscious Dreams. Hij was werkzaam als drugsvoorlichter maar vond een smartshop geschikter om klanten van de juiste informatie over veilig gebruik van geestverruimende middelen te voorzien. Vanaf het begin was het onduidelijk of de verkoop van bewerkte paddestoelen legaal was. Het werkzame bestanddeel van de Psilocybe cubensis en Copelandia cyanescens – beter bekend als paddo's – valt wel onder de Opiumwet, maar de paddestoel zelf niet. De rechtbank in Den Bosch oordeelde gisteren dat de hallucinogene paddestoelen weliswaar geen gevaar voor de volksgezondheid vormen, maar dat de handel erin volgens de wet wel strafbaar is. Ook het in bezit hebben van verse paddestoelen met de bedoeling ze later te drogen of te verwerken, is strafbaar. Dan is het kweken volgens de Opiumwet namelijk `een voorbereidingshandeling'. Smartshopeigenaar Hans van den Hurk werd veroordeeld tot 240 uur dienstverlening en een half jaar voorwaardelijk.

U bent het brein achter een criminele organisatie

,,Tja, hoe gaat dat. Ik gaf eens een interview aan het vakblad Groenten & Fruit. Het ging over het kweken van paddo's en of het nou groenten zijn of niet. Dat stuk is gelezen door een champignonkweker. Die man had een professioneel bedrijf en wilde wel voor mij gaan kweken. Voorheen kocht ik de paddestoelen bij thuiskwekers. Die champignonkweker is wat gaan stoeien met paddestoelen, maar het lukte niet erg. Ik heb hem toen in contact gebracht met een chemicus en een bioloog. Zie daar de criminele organisatie.''

Wist u dat u illegaal bezig was?

,,Van verse paddestoelen wisten we altijd: geen probleem. In het VN-verdrag voor psychotrope stoffen wordt het kweken, bewerken en verkopen van paddestoelen niet verboden. Ik had twijfels over gedroogde paddestoelen. Er was een arrest van de Hoge Raad dat bepaalde dat het bewerken van paddestoelen strafbaar is. En drogen kun je als bewerken zien. We hebben altijd uitvoerig overlegd met het ministerie van Volksgezondheid.

,,Uit die discussies kwam altijd naar voren: een droge paddestoel is niet meer dan een paddestoel zonder water. Toxicologisch gezien is droog zelfs veiliger. Vers kan rotten.''

Hebt u vandaag de paddestoelen uit uw zaak gehaald?

,,Alleen de gedroogde en de bewerkte. De verse verkopen we gewoon. Wat een klant daarmee doet, moet hij zelf weten. Zoals altijd staat op de doosjes dat je de paddestoelen niet mag bewerken. Met de uitspraak in de hand zou je nu kunnen zeggen dat de klant die van de paddestoelen theezet of er een omeletje van maakt strafbaar is, terwijl de klant die ze gewoon rauw uit het zakje opeet niets illegaals doet.''

Is de handel lucratief?

,,De omzet van mijn tien smartshops is een paar miljoen, ongeveer veertig procent is afkomstig uit de handel in paddestoelen. De verkoop van paddestoelen aan zo'n 120 groothandelklanten is nog eens goed voor een omzet van tweeënhalf miljoen gulden. Ik heb zo'n tien tot twintig procent van de hele paddestoelenmarkt in handen. In Nederland zijn naar schatting tienduizenden paddestoelgebruikers''

Waar moeten die gebruikers nu hun paddestoelen vandaan halen?

,,Het gevaar bestaat dat de handel ondergronds gaat of dat mensen zelf het bos in gaan. Aan zelf zoeken en plukken kleven risico's. De paddestoelen kunnen wel besmet zijn met een of andere ziekte, of je hebt per ongeluk een giftige soort te pakken.''

Heeft dit vonnis gevolgen voor andere producten in uw winkels?

,,In principe is nu elke pyschotrope plant die je van plan bent ooit te plukken of af te knippen illegaal. Bijvoorbeeld de San Pedro-cactus. Alleen het werkzame bestanddeel mescaline valt onder de Opiumwet, de cactus zelf niet. Daar zou dus het zelfde voor moeten gelden. Die cactus kun je gewoon kopen op de bloemenmarkt.''

    • Monique Snoeijen