Moderne relaties

Xerox, fabrikant van kopieermachines, heeft veertig werknemers ontslagen omdat zij op het Internet stiekem zaten te kijken naar kopiërende mensen. Dat bevestigt mijn stelling dat mensen zelfs van een machinale handeling iets vies kunnen maken. Bij Xerox Nederland mogen de werknemers, aldus woordvoerder Elderhorst, ook geen e-mailtje naar huis sturen om te laten weten dat zij een half uur moeten overwerken. Bij Xerox lopen de werknemers eerst naar huis om moeder de vrouw daarvan op de hoogte te stellen.

Miljonair Youp van 't Hek is boos op mevrouw Tara Singh Varna, omdat mevrouw Singh Varna ook miljonair probeert te worden door haar huis zo duur mogelijk te verkopen. Volgens Youp mag mevrouw Singh Varna zoiets niet doen, omdat zij zelf zegt op te komen voor de armen in de samenleving. Kennelijk vindt de miljonair Youp dat je als miljonair niet voor de armen in de samenleving op mag komen. Eigenaardig: soms kan het hypocriet zijn om anderen van hypocrisie te beschuldigen, zelfs als het waar is dat die anderen zich hypocriet gedragen.

Cornald Maas, de televisierecensent van de Volkskrant, heeft zijn lezers meegedeeld dat hij naar het programma Big Brother zal blijven kijken. Niet omdat hij de deelnemers interessant vindt – die vindt hij juist erg saai – maar omdat hij wil volgen hoe het programma gemaakt wordt. Dat doet denken aan mensen die naar pornofilms kijken, niet omdat zij het leuk vinden om een potje neuken te zien, maar omdat zij geïnteresseerd zijn in cameravoering en in andere technische details.

Günter Grass, die onlangs is gelauwerd met de Nobelprijs voor de literatuur, heb ik een keer van dichtbij meegemaakt. Dat was jaren geleden op de Kring, toen hem door de schaker J.H. Donner werd gevraagd of hij iets wilde drinken, waarop Grass antwoordde: ,,Ja, bitte, Herr Obergrossmeister.'' Overigens lees je tegenwoordig overal dat iemand de Nobelprijs heeft gewonnen, terwijl ik vind dat je de Nobelprijs krijgt. Het is geen wedstrijd.

Het ongelooflijke is niet dat er nu een Audi in de etalage van het Stedelijk Museum komt te staan, het ongelooflijke is dat al die overheden bij elkaar niet in staat zijn zelf dat aanbouwtje te financieren. Als men vindt dat musea op zoek moeten naar privaat geld, moet je ook niet klagen als er een museumdirecteur is die dat private geld weet te vinden. Vijftig meter verderop ligt trouwens het Museumplein, dat door de overheid zelf voor een deel is aangelegd met privaat geld, vandaar dat er nu op een hele prominente plaats een Albert Heijn staat.

Van de week heeft de Hoge Raad bepaald dat stapvoets rijden betekent dat de automobilist vijftien kilometer per uur mag rijden. Omdat ik dacht dat stapvoets afgeleid is van het gewone lopen, ook wel de benenwagen genoemd, ben ik gisteren gaan proberen wat het betekent om stapvoets vijftien kilometer per uur te lopen. Ik kwam uit op hollen.

Het feit dat mevrouw Leemhuis op de vraag hoe zij zich onder de hele affaire voelt niet gewoon kon zeggen `klote', maar in plaats daarvan een heel verhaal ophing over hoe zij haar verantwoordelijkheid evalueerde naar het verleden en de toekomst toe, maakt duidelijk dat mevrouw Leemhuis ten enenmale ongeschikt was haar functie. Zij heeft er namelijk geen idee van hoe anderen naar haar kijken. Ze denkt dat een bepaalde manier van praten betekent dat je krachtdadig overkomt. Dat is onzin, maar het probleem is dat een heleboel mensen ook denken dat iemand die zo praat in staat is om beslissingen te nemen.

Er moet een alternatieve bestemming voor de Bijlmerbajes komen, omdat deze gevangenis is verouderd en afgeschreven. Projectontwikkelaar Ballast Nedam heeft voorgesteld om er een kantorencomplex van te maken, maar wat dacht men van een hotel? Afgaande op wat altijd over de Bijlmerbajes werd beweerd, moet een kleine ingreep voldoende zijn om die verandering tot stand te brengen.

De straffen in de paddo-zaak zijn lager uitgevallen `omdat', zo stelde de rechtbank vast, `paddo's geen direct gevaar voor de volksgezondheid vormen'. Vrijspraak zou je zeggen als er geen gevaar is, maar misschien is de rechtbank zo dom geweest om een smartdrug te gebruiken.

Het gevaar voor inflatie komt erop neer dat het zo goed gaat met Nederland dat het niet langer goed kan gaan.

    • Max Pam