Meester Toeval is zijn kat kwijt

Tussen de nominaties voor prijzen voor bedenkers van computerspelletjes van de British Academy of Film and Television Arts (Bafta) staat dit jaar een Nederlandse verrassing. De cd-rom Meesters van Macht van Jan Willem Huisman, Sander Hassing en Hayo Wagenaar van het interactieve mediabedrijfje IJsfontein is genomineerd voor het leerzaamste en voor het meest interactieve spel voor kinderen. Masters of Elements, zoals de Engelse versie heet, moet het opnemen tegen grootheden als Zelda van Nintendo en Timo en Pumba van Disney.

De toonaangevende academie (www.bafta.org) reikt op 20 oktober voor de tweede keer prijzen uit aan computerspelletjes omdat ,,de grenzen tussen computer en televisie vervagen'' en ,,computerspelen niet meer weg te denken zijn uit de hedendaagse beeldcultuur''.

Het drietal van IJsfontein kent elkaar sinds hun studie aan de afdeling InterAction Design van de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht en ontwikkelde daar het idee voor Meesters van Macht.

Twee jaar geleden kwam de cd-rom uit in Nederland (besproken in deze rubriek op 19 december 1997) en er volgden vertalingen in het Duits, Japans, Frans en Italiaans. Pas enkele maanden geleden kwam de Engelse versie uit en deze viel zo op, dat het een nominatie voor de Bafta-awards opleverde.

In Meesters van Macht moet de speler als zo vaak in computerspelletjes een reeks opdrachten uitvoeren om bij het uiteindelijke doel te komen. De sprookjesachtige vormgeving en het grote inlevingsvermogen dat nodig is om de opdrachten te vervullen, geven het spel een extra dimensie. De cd-rom bootst de realiteit zoveel mogelijk na. De cursor is daarvoor in een handje veranderd in plaats van een pijltje. Het gevolg is geen eindeloos geklik en gesleep met de muis, maar daadwerkelijk bladzijden van boeken omslaan, ballen stuiteren en jongleren met kegels. En dat is net zo moeilijk of makkelijk als in de werkelijkheid.

In het spel is een zogeheten `Meester van Toeval' zijn kat kwijt en om die terug te vinden moeten vijf ontbrekende bladzijden van een verhaal bij elkaar gezocht worden. Die pagina's blijken zich in kamers te bevinden die de naam hebben van de natuurkundige elementen: Zwaartekracht, Licht, Elektriciteit, Tijd en Warmte. In elk daarvan moet de speler het element bedwingen. In de Kamer van Warmte moet de speler bijvoorbeeld pannenkoeken bakken, in de lucht omdraaien en weer opvangen. De makers hebben een weekend lang in de keuken pannenkoeken gebakken om te zien hoe lang het duurt voordat ze gaar zijn, hoe ze in de lucht omgekeerd moeten worden en hoe snel ze naar beneden vallen, om in het spel de werkelijkheid zo reëel mogelijk weer te geven.

De jongens van IJsfontein zijn blij verrast met de nominatie. Twee jaar na het uitkomen van Meesters, zoals ze hun eersteling noemen, zijn ze al verschillende projecten verder en was de cd-rom al een beetje op de achtergrond geraakt. De Franse uitgever Gallimard was zo enthousiast over de Franse versie van Meesters van Macht dat ze IJsfontein opdracht gaf voor een cd-rom voor de jeugd over internet in een soortgelijke vormgeving.

En op 17 oktober gaat de televisieserie TypoToons van de VPRO van start waarvoor IJsfontein het spelconcept heeft bedacht en de 3D-omgeving heeft ontworpen. In deze serie vormen kinderen via de VPRO-website (www.vpro.nl/typotoons) met letters een verhaal. Dit verhaal wordt een week later als animatie op de televisie uitgezonden en daar zit dan weer een spel aan vast met de winnaars van de schrijfwedstrijd. Na de uitzending kunnen kinderen gelijk op internet verder met een volgend verhaal. En hoe ingewikkeld deze formule ook moge klinken, waarschijnlijk is het zo'n typisch voorbeeld van de vervagende grenzen tussen televisie en computers die de Bafta voor ogen staan.

Meesters van Macht. Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Voor windows en mac. Uitgeverij Bombilla, prijs 59,95 gulden.

(www.ijsfontein.nl)