Judotwist om olympische nominatie

Cor van der Geest en Chris de Korte zijn in het Nederlandse judo gezworen vijanden. De komende tijd kan het weer flink gaan stormen tussen de twee. Judoka's van beide trainers moeten namelijk gaan uitvechten wie in de klasse tot 100 kilogram naar de Olympische Spelen gaat. Ben Sonnemans (Van der Geest), al jaren een topjudoka, of de nog vrijwel onbekende Martin van den Berg (De Korte), die gisteren bij de WK in Birmingham dankzij een zevende plaats een olympische nominatie bemachtigde.

Per discipline mag volgend jaar slechts één judoka naar de Olympische Spelen worden afgevaardigd.. ,,Dus als Martin volgens de reglementen volgend jaar vormbehoud toont, gaat hij gewoon naar Sydney'', sprak De Korte klare taal.

Daarmee was de toon gezet voor een nieuw conflict tussen De Korte en zijn rivaal Van der Geest. ,,Hoe gaan we hier mee om?'', vroeg Van der Geest zich vervolgens af. ,,Ik houd mijn hart vast. Ik heb weinig vertrouwen in de judobond. Daarom ben ik overal bang voor. Hier lig ik vannacht echt wakker van.'' Zijn judoka, Sonnemans, ontbrak bij de WK wegens een zware knieblessure. Van den Berg verving hem en kwam verrassend goed voor de dag. De 23-jarige Westlander had de pech dat hij in de halve finale van de herkansing ten onrechte tot verliezer werd uitgeroepen in zijn partij tegen de ervaren Fransman Traineau.

In de olympische kwalificatieprocedure van NOC*NSF staat inderdaad dat een judoka die een olympische nominatie haalt, alleen nog vormbehoud hoeft te tonen om uitgezonden te worden naar Sydney. Dat houdt een plaats in bij de eerste vier tijdens een van de zes A-toernooien in 2000. Mocht Van den Berg daar in slagen, dan zou Sonnemans uitgeschakeld zijn. Dat blijkt in dit geval echter niet helemaal zo te zijn. Sonnemans, die onlangs aan zijn knie werd geopereerd, staat door zijn prestaties in de afgelopen jaren op de A-lijst van de Judo Bond Nederland (JBN), Van den Berg niet. ,,Sonnemans heeft historische rechten. Van den Berg mag door deze prestatie aan de competitie om de plaats voor Sydney meedoen'', verklaarde Dolf van Vliet, waarnemend voorzitter van de JBN en portefeuillehouder topsport.

Officieel behaalt een sporter een olympische nominatie niet voor zichzelf, maar voor zijn land. Zo'n status is dus niet naamgebonden. ,,Maar ik zit hier in Birmingham toch geen week voor Ben Sonnemans?'', reageerde Van den Berg. ,,Betaalt hij dan soms ook mijn salaris?'' Van den Berg zei nog niet over de toekomst te hebben nagedacht. ,,Het gaat allemaal zo snel. Ik wist pas anderhalve week geleden dat ik naar de WK mocht.'' Van Vliet vindt dat er snel goede afspraken over de procedure in de strijd tussen Van den Berg en Sonnemans moeten worden gemaakt. ,,Liever vandaag dan morgen.''

Iedereen, inclusief De Korte, meent dat de beste judoka naar Sydney moet worden gestuurd. Daar zal NOC*NSF het mee eens zijn. Sonnemans is, als hij na zijn herstel zijn vorm weer weet te vinden, straks een medaillekandidaat. Voorzitter Van Vliet wil NOC*NSF ook betrekken bij de besprekingen over de twee judoka's. Maar het zal niet eenvoudig zijn overeenstemming te bereiken, omdat Van der Geest en De Korte het waarschijnlijk niet snel met elkaar eens zullen zijn. ,,Er komt tegenwind'', voorspelde De Korte.

Bondscoach Louis Wijdenbosch vindt dat beide judoka's naar alle A-toernooien moeten worden gestuurd. Dan kunnen de uitslagen met elkaar worden vergeleken. ,,Dat lijkt me een hele simpele oplossing. Maar de ervaring heeft geleerd dat sommige mensen het dan toch nog heel ingewikkeld kunnen maken.'' Hij verwees naar zijn vervelende ervaringen van de afgelopen tijd. Tot twee keer toe werd een beslissing van de bondscoach herroepen door het JBN-bestuur. Het is voor Wijdenbosch aanleiding om te overwegen zijn functie neer te leggen. Meteen na de WK wil hij een besluit nemen.

Opmerkelijk is dat Wijdenbosch ondermeer een conflict met het bestuur had naar aanleiding van de vervanging van Sonnemans. De coach meende dat er voor de open plaats een beslissingsduel moest komen tussen genoemde Van den Berg en Rogier Smulders. De Korte (trainer van Van den Berg) dreigde met een kort geding. Waarna het bestuur besloot Van den Berg rechtstreeks aan te wijzen. Hij had dit seizoen voor de WK iets betere resultaten behaald, was het argument. ,,Het leek ons ook niet goed een week voor de WK nog een opgefokt duel te laten houden'', verklaarde de voorzitter. Van Vliet en zijn collega's volgden op de tribune in de National Indoor Arena tevreden de verrichtingen van Van den Berg. ,,Het deed me deugd'', bekende de voorzitter. ,,We hadden ook geen vervanger van Sonnemans kunnen sturen.''

Van den Berg had geluk met de loting. Hij verloor op beslissing van de Israeliër Zeevi, maar won van Ma uit China, Poladov uit Azarbedijan en Vega uit Spanje. Van den Berg heeft nog nooit van zijn concurrent Sonnemans gewonnen. Maar daar kan volgens zijn coach De Korte verandering in komen. Hij heeft de judoka uit Maasland pas driekwart jaar onder zijn hoede en voorspelt dat Van den Berg pas op vijftig procent van zijn mogelijkheid zit. In februari neemt De Korte zijn pupil een maand mee naar Japan. Daarom zou het Van den Berg goed uitkomen wanneer hij dankzij zijn zevende plaats faciliteiten van NOC*NSF krijgt, zoals een vaste maandelijks toelage. Daarvan kan zijn vader in het familiebedrijf in grond- en tuinbouw dan een tijdelijke vervanger voor zijn judoënde zoon aantrekken.

Ook Karin Kienhuis behaalde een olympische nominatie. Zij eindigde in de klasse tot 78 kilogram op de vijfde plaats. Zij hoeft niet bang te zijn dat een ander op haar plek in Sydney inneemt.

    • Hans Klippus