Je krijgt meteen zin in lezen

Sabine Uittenbogaard en haar vriendin Annika Beverwijk lezen allebei graag boeken van Carry Slee. Hun lievelingsboeken zijn Afblijven en Verdriet met mayonaise. Annika: ,,Het lijkt net alsof de boeken van Carry Slee zijn geschreven door een kind. Daardoor kom je makkelijk in het verhaal.'' Sabine: ,,En de titels zijn leuk. Daardoor krijg je meteen zin om zo'n boek te lezen.'' De twee meiden zijn elf jaar oud en wonen in Ridderkerk. Afgelopen woensdagmiddag waren ze bij de opening van de kinderboekenweek in de Meervaart in Amsterdam.

De middag begon met een toneelstuk, dat werd opgevoerd door Carry Slee en Ellis van de Berg. Het toneelstuk was nogal saai. Het was grappig bedoeld, maar de kinderen in de zaal lachten bijna niet. Toch oordeelden ze na afloop wel positief. ,,Carry Slee leek net een echte toneelspeelster,'' vonden de meiden uit Ridderkerk.

Woensdagmiddag zagen Sabine en Annika de schrijfster voor het eerst in het echt. Eerder hadden ze haar alleen op televisie gezien. Ze heeft een rare bril, vinden ze. Waarom? Vanwege de `rode rand aan aan de bovenkant', zegt Sabine. De twee meiden hebben al een handtekening gevraagd aan de schrijfster. Maar ze willen ook best graag met haar praten. Een journalist van deze krant stelt voor dat ze als echte verslaggevers een paar vragen aan haar gaan stellen.

Even later staan de twee naast Carry Slee. De schrijfster is op dat moment druk bezig handtekeningen te zetten. Bijna alle kinderen willen een krabbel van haar. Sabine haalt diep adem en vraagt: ,,Hoe verzin je een boek?'' De schrijfster vindt het antwoord niet moeilijk. ,,M'n nieuwste boek, Bikkels, gaat over pesten. Het idee voor dat boek is ontstaan toen ik in de krant las dat een jongen in een rolstoel door andere kinderen was afgetuigd. Dat vond ik zo erg! Toen ben ik eerst veel gaan lezen over pesten en geweld. Daarna heb ik er een verhaal omheen verzonnen. Toen ik eenmaal had bedacht door wiens ogen ik het verhaal wilde vertellen, ging de rest eigenlijk vanzelf. Ik kan goed verhalen voor kinderen verzinnen, omdat ik me goed kan inleven in kinderen. Dat komt doordat ik het kind in mezelf nooit verloren ben.''

Annika wil iets anders vragen over Bikkels. Dat boek is het boekenweekgeschenk van dit jaar. Het wordt in boekenwinkels weggegeven aan mensen die een ander boek kopen. Annika wil weten of de schrijfster dat leuk vindt. Carry Slee: ,,Ja, daar ben ik heel bij mee. Het is erkenning van m'n werk.''Na afloop van het interview keren de meiden terug naar de tafels met knutselspullen. Daar versieren ze een fotolijstje. Ze hadden een leuke middag, zeggen ze. Ze willen volgend jaar weer komen. Als het mag tenminste, want misschien zijn ze er dan te oud voor. (Twaalf).

Carry Slee signeert tijdens de Kinderboekenweek, die tot eind volgende week duurt, in verschillende boekwinkels. Meer info: www.kinderboekenweek.nl

    • Hille Linders