Internationale beurzen

LONDEN

De olieconcerns BP Amoco en Shell trokken vanochtend uit onzekerheid over de olieprijs de effectenbeurs in Londen naar beneden.

Ook de supermarktketen J. Sainsbury liet een veer nadat er wisselingen in het management waren aangekondigd die nauwelijks op goedkeuring van de analisten konden rekenen. Koersstijgingen in de telecomsector konden een daling van de index FTSE, met ruim een half procent tot 6.165 punten, niet voorkomen.

FRANKFURT

In afwachting van de Amerikaanse werkloosheidscijfers die vanmiddag verschijnen was op de Duitse beurs sprake van een bijzonder dunne handel. De DAX-index daalde ruim een procent tot 5367 punten. Grote verliezer was het conglomeraat Viag dat onlangs fuseerde met Veba. Het fonds verloor anderhalf procent ondanks de toezegging dat de telecombelangen op termijn een eigen notering krijgen.

PARIJS

De Franse beurs slaagde er vanochtend evenmin in een plusje te tonen. De beeldbepalende CAC-40 daalde 0,6 procent 4.713 punten. Grootste slachtoffer was autofabrikant Renault dat de koers als gevolg van winstnemingen met ruim 2 procent zag dalen.

TOKIO

Beleggers op de effectenbeurs van Tokio liepen vanochtend niet warm voor de nieuwe stimuleringsplannen van de Japanse regering. De Nikkei-index zakte bijna een half procent tot 18.062 punten. Voor het eerst in zeven handelsdagen eindigde de beursindex in de min. De regering-Obuchi kondigde aan in november met een nieuw stimuleringspakket van 192 miljard gulden te komen, maar de plannen lekten eerder deze week al uit. Beleggers besloten hun winsten te nemen nadat de Nikkei-index in de zes handelsdagen ervoor in totaal met 4,9 procent was gestegen. Vooral de technologiesector moest het ontgelden. Belangstellling voor bankaandelen zorgde ervoor dat de beursindex niet meer terrein verloor.

NEW YORK

De Amerikaanse aandelenbeurs heeft gisteren een afwachtende houding aangenomen in verband met de komende werkloosheidscijfers. De Dow-Jonesindex stond vrijwel de hele dag in de min en sloot met een verlies van bijna een half procent op 10.537. General Electric kwam als een van de eerste grote concerns met de resultaten over het derde kwartaal. Hoewel die een recordwinst lieten zien en de verwachtingen overtroffen, ging de beurskoers met 1,5 procent omlaag.