HAMIET BLUIETT

In de jaren tachtig (her)ontdekte Hamiet Bluiett zijn Afrikaanse wortels en de ritmische mogelijkheden die daarbij horen. De baritonsaxofonist had niet voldoende aan het World Saxophone Quartet en eigen groep om alle ideeën te verwerken die uit deze nieuw aangeboorde bron opborrelden. Dus richtte hij een trio op met de Canadese pianist D.D. Jackson en de Afrikaanse djembé-speler Mor Thiam. Op Join us speelt, net als op de voorganger Same Space, Bluietts baritonsax een leidende rol. Daarnaast neemt hij ook een half dozijn houten fluitjes en de curieuze, want zelden in jazz gebruikte, alto-klarinet ter hand. Bluietts donkere en gespierde geluid vindt een tegenpool in Jacksons zwiepende orgelklanken en wild heen en weer springende pianonoten. Thiams percussie en zang zorgen voor de Afrikaanse franje van de nummers. Dat zijn overigens soms gewoon bluesjes of zelfs calypso's gespeeld met een ongebruikelijk instrumentarium. Maar meer dan eens treedt de geest van het zwarte continent op de voorgrond. Het resultaat is, zoals de bandleden het zelf beschrijven, `a joyful noise'.

Bluiett, Jackson, Thiam: Join us (Justin Time Records, JUST 124-2) Distr. Choice Music.

    • Edo Dijksterhuis