Gemeenten zitten Bouwfonds dwars

De overname van Bouwfonds Nederlandse Gemeenten door ABN Amro dreigt vertraging op te lopen. Vijftien gemeenten, onder leiding van Delft, willen laten onderzoeken of het bod van 608,50 gulden per aandeel niet hoger kan. De aandelen van Bouwfonds (projectontwikkeling en hypotheekverstrekking) zijn in handen van 479 gemeenten, die tegen het huidige bod 2,7 miljard gulden ontvangen.

Bestuursvoorzitter C. Hakstege van Bouwfonds vreest dat de deadline van 14 januari door een `review' niet wordt gehaald. Zo'n procedure kan maanden duren. Half januari moet 85 procent van de aandelen Bouwfonds zijn aangemeld, anders gaat de verkoop niet door.

Hakstege maakt zich geen zorgen dat nader onderzoek uitwijst dat Bouwfonds zichzelf te goedkoop aanbiedt. ,,We hebben een wereldprijs gekregen.''

De inlijving van Bouwfonds door ABN Amro levert de gemeenten veel geld op. Grootste profiteur is Eindhoven, dat 114.000 aandelen heeft en daarvoor 69 miljoen gulden krijgt.

VERTRAGING: pagina 17