Geest hooligans waart rond op St.Andrews

In het Schotse St. Andrews begon gisteren de Alfred Dunhill Cup, het officieuze WK golf voor landenteams. Gesproken werd er vooral over de misdragingen van Amerikaanse golffans tijdens de Ryder Cup.

Twee weken na het dramatisch verlopen duel tussen Amerika en Europa is de golfwereld nog steeds in rep en roer over de incidenten op de Brookline Country Club. De Europese spelers kregen van alles naar hun hoofd geslingerd, de vrouw van captain Mark James werd bespuugd en de Amerikaanse caddie van Sergio Garcia werd als landverrader gebrandmerkt en gemolesteerd omdat hij voor de vijand, een Europese speler, de tas had durven dragen.

Niet eerder werd een golfwedstrijd door zulke excessen ontsierd. De Britse media begonnen na de Ryder Cup een hetze tegen de Amerikaanse fans die golf tot het niveau van voetbal zouden hebben verlaagd. Ook richtten ze hun pijlen op de Amerikaanse Ryder-Cupspelers die door hun agressieve manier van juichen de toeschouwers zouden aangezet tot wangedrag.

Vooral Tom Lehman moest het ontgelden. Lehman, die in de Alfred Dunhill Cup met Payne Stewart en Mark O'Meara het Amerikaanse team vormt, werd afgeschilderd als een golfhooligan. De Amerikaan liet zich gisteren op de Old Course van St. Andrews uit voorzorg door een bodyguard vergezellen. Een overbodige maatregel, want de winnaar van het Brits Open in 1996 werd op de oudste golfbaan ter wereld met een beleefd applaus verwelkomd.

,,De Schotten zijn echte golfkenners. Ze weten dat ik geen golfend monster ben, zoals sommige kranten me de afgelopen dagen hebben afgeschilderd'', sprak de zichtbaar opgeluchte Lehman die nog maar eens publiekelijk excuses aanbood voor de wijze waarop de Amerikaanse spelers de overwinning in de Ryder Cup hadden gevierd. Nadat Justin Leonard een lange putt had gemaakt op hole 17, vierden de Amerikaanse spelers feest op de green terwijl Jose Maria Olazabal nog een putt had om de partij en de Ryder Cup voor Europa te redden.

,,We hadden ons natuurlijk niet zo mogen laten gaan'', zegt Lehman, ,,maar we hebben nooit de bedoeling gehad Olazabal of andere spelers van het Europese team te benadelen. Niemand kan het ons kwalijk nemen dat we emotioneel reageerden. We kwamen terug uit verloren positie. Ik ben nog nooit zo opgewonden geweest op een golfbaan als na die putt van Justin. We hebben uitgebreid onze verontschuldigingen aangeboden. De Ryder Cup is verleden tijd, laten we dit onderwerp afsluiten.''

Mark James, captain van Europa in de Ryder Cup en deze week uitkomend voor het Engelse team, vindt dat er iets moet gebeuren. ,,Golf heeft een ernstig probleem. Het publiek was zo agressief; dit is een nieuwe ontwikkeling in onze sport. We zullen maatregelen moeten treffen, anders is de toekomst van de Ryder Cup in gevaar.''

Volgens Stewart, die op de Old Course Amerika vertegenwoordigt met Lehman en O'Meara, moeten agressieve toeschouwers meteen van de baan verwijderd worden. ,,Van de 30.000 toeschouwers op de Brookline Country Club waren er hooguit honderd die voor problemen zorgden. Ik denk dat het mensen zijn die anders nooit naar een golfwedstrijd gaan. Het zijn sportfanaten die zich op de golfbaan net zo gedragen als bij een ijshockeywedstrijd of een partijtje American Football. We zullen moeten duidelijk maken dat golf een andere sport is.''

Lehman ziet het somber in. ,,Ik weet niet hoe je dit moet stoppen. Golf wordt een sport voor iedereen, die ontwikkeling juicht iedereen toe. Het gevolg is wel dat we meer gewone fans krijgen en die gedragen zich nu eenmaal anders dan het traditionele golfpubliek.''

Volgens Colin Montgomerie, de Schot die het van alle Europese spelers het zwaarst te verduren had in Amerika, was er tijdens de Ryder Cup vooral sprake van overmatig drankgebruik. ,,Er moet een alcoholverbod komen tijdens de grote toernooien. Het was duidelijk dat sommige supporters aangeschoten waren.''

Montgomerie schudde het hoofd toen hem verteld werd wie de nieuwe sponsor is voor de Ryder Cup in 2001: het biermerk Michelob. ,,Hadden ze niet beter een jus d'orange-merk kunnen nemen'', sprak Monty sarcastisch.

Door een ontstoken kies moest de Schot op het laatste moment afhaken in de Dunhill Cup. Met Sam Torrance als zijn vervanger won Schotland de openingswedstrijd met 2-1 van Paraguay. Ook de andere favorieten maakten geen fout. Amerika was met 2-1 te sterk voor Nieuw-Zeeland. Spanje, met Garcia, versloeg Frankrijk met 2-1. Engeland won met dezelfde cijfers van India en titelverdediger Zuid-Afrika ontsnapte tegen China, een golfland in opkomst: 2-1.

    • Gerard Louter