Geen buitendijkse werf Eemshaven

De buitendijkse werf bij de Eemshaven is van de baan. Twee van de drie werven die zich er gezamenlijk wilden vestigen zien er van af. Hoewel ze het Groningse provinciebestuur hebben gevraagd de plannen een half jaar op te schorten, gaan de bestuurders ervan uit dat het plan een zachte dood is gestorven. De werf, die een totale investering vergt van zeker 140 miljoen gulden, zou bestemd zijn voor de bouw van grote schepen (breder dan 16 meter). De buitendijkse werf zou worden opgezet door de werven Damen Shipyards Hoogezand, Niestern Sander in Delfzijl en Bodewes Scheepswerf Volharding in Foxhol. De beide eerste twee werven zien van de plannen af, omdat de noodzaak een dergelijke werf te bouwen afneemt. De Groningse werven ondervinden in toenemende mate concurrentie uit het Verre Oosten en verder zou ook de markt voor grote schepen verslechterd zijn. (ANP)