Gazprom wil kartel voor aardgasexport

Bestuursvoorzitter Rem Viakhirev van het Russische concern Gazprom wil een organisatie van de gasexporterende landen oprichten die de prijs voor deze brandstof gaat reguleren. Viakhirev pleitte gisteren op een conferentie in Parijs voor een kartel naar het voorbeeld van Opec in de oliesector. ,,In onze visie is het tijd om een organisatie te creëren van de exporteurs van aardgas, die een reële regulering van de prijzen kan uitoefenen'', aldus de topman van 's werelds grooste gasbedrijf.

Viakhirev acht het nodig dat de koppeling van de gasprijs aan die van olieproducten vervalt, omdat olie steeds minder een alternatief is voor aardgas. De belangrijkste reden daarvoor is dat veel landen wegens milieuzorg bij de energievoorziening omschakelen op gas.

Een woordvoerder van de Gasunie twijfelt of de Russen concurrenten op de Europese markt als Algerije, Nederland en Noorwegen meekrijgen in hun streven, omdat een prijskartel haaks staat op de trend naar liberalising van de energiemarkt. De toenemende marktwerking en concurrentie zorgt voor lagere prijzen als er meer aanbod komt. Maar Gasunie kan zich wel voorstellen dat Rusland garanties wil voor ,,een behoorlijk prijspeil'' omdat het investeringen van 10 tot 20 miljard gulden in verafgelegen nieuwe gasvelden in Siberië en de Noordelijke IJszee en verbindende pijpleidingen moet terugverdienen.

Gazprom voorziet nu al in eenvijfde van het gasverbruik in West-Europa met Duitsland als belangrijkste klant.