Fotomodel Casta is Marianne

De nieuwe Marianne, het vrouwelijke symbool van de Franse republiek, is bekend. Ze heet Laetitia Casta (21), is half Corsicaaans, half Normandisch en volgens diverse criteria goed gelukt. In november wordt de naar haar voorbeeld gemaakte buste onthuld die de 38.000 stadhuizen van Frankrijk zal sieren.

Het was de eerste keer dat alle burgemeesters konden stemmen over de vrouw die zij in steen op de schoorsteenmantel willen hebben. 36 procent van de 15.000 burgemeesters die meededen liet het oog vallen op Casta, die wereldbekend werd dank zij Yves Saint-Laurent. In de film over Asterix speelde zij de voluptueuse Falbala.

Met de Marianne-verkiezing wilde de Franse Vereniging van Burgemeesters het imago wat afstoffen. Een leuk plan, in ieder geval voor de 92 procent van de leden die man zijn, dacht voorzitter Jean-Paul Delevoye. Het heeft als boemerang gewerkt. Verschillende vrouwelijke burgemeesters zijn verontwaardigd over zulk flagrant seksisme.

Tot 1969 was Marianne een mythische figuur die onverminderd fier, maar beschaafd seksloos de waarden van de Republiek vertegenwoordigde. Na de Franse culturele revolutie van '68 werd ook die vaste waarde overboord gezet en koos men een pronte versie van Brigitte Bardot als Marianne.

Die keus werd later betreurd wegens de extreem-rechtse sympathieën van de tot voorvechtster van dierenrechten uitgegroeide actrice. Na BB volgden de ingetogen Cathérine Deneuve, de vrolijke chansonnière Mireille Mathieu en de als fris omschreven mode-ontwerpster Ines de la Fressange. Op het verwijt dat het dit jaar ontaardde in een pure Miss-verkiezing heeft Michel Charasse, opvliegend senator, oud-minister en burgemeester van Puy-Guillaume, een dorp in de Puy-de-Dôme, volgens France Soir geantwoord: ,,Als ze representatief moet zijn, dan is ze klein en stevig, heeft een snor en haar op de armen.''