Europa roept VS op kernstop te steunen

Europese regeringsleiders hebben vandaag de Verenigde Staten dringend opgeroepen het internationale verdrag tegen het houden van kernproeven goed te keuren.

Afwijzing ondermijnt de inspanningen om de verspreiding van kernwapens te beperken, betogen de Franse president Chirac, de Britse premier Blair en de Duitse kanselier Schröder in een open brief in The New York Times. De Republikeinen in de Amerikaanse Senaat dreigen het verdrag volgende week dinsdag af te wijzen.

President Clinton deed gisteren een dringend beroep op Congresleden om het kernstopverdrag goed te keuren. ,,Dit is groter dan persoonlijke politiek'', zei hij. ,,Dit gaat over de toekomst van onze kinderen en de wereld.''

Als het verdrag wordt afgewezen, zal dat een ,,grote aanmoediging'' zijn voor landen die hun kernwapenarsenaal willen blijven uitbreiden en testen, schrijven de Europese leiders. Ze waarschuwen verder dat afwijzing voor tweespalt zal zorgen binnen de NAVO. Volgens hen is nucleaire uitbreiding de grootste bedreiging voor de wereldvrede.

Meer dan 150 landen hebben het verdrag tegen kernproeven ondertekend, maar het treedt pas in werking als de 44 landen die beschikken over nucleaire technologie het verdrag hebben geratificeerd. Tot nu toe hebben 26 landen dat gedaan. Amerikaanse medewerking wordt gezien als cruciaal voor de uitvoering van het verdrag.

Het verdrag werd in 1996 al ondertekend door president Clinton, maar de Republikeinen hebben behandeling ervan steeds geweigerd. Tot begin deze week, toen de leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, Lott, besloot er snel over te stemmen, in de veronderstelling dat het Clinton niet lukt in korte tijd een meerderheid te krijgen.

De ratificatie zou een impuls zijn voor Rusland en China om hetzelfde te doen. Gisteren werd bekend dat president Jeltsin voorbereidingen treft om het document ter goedkeuring naar het Russische parlement te sturen. India en Pakistan, die onder internationale druk hebben beloofd het verdrag te ondertekenen, wachten volgens waarnemers de stemming in de Senaat af voordat ze een besluit nemen. Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland hebben het vorig jaar geratificeerd.

Tegenstanders van het verdrag vrezen dat andere landen in het geheim blijven testen. Maar volgens Chirac, Blair en Schröder voorziet het verdrag in een afdoende wereldwijd systeem van controleposten. (Reuters)

Tekst oproep: www.nrc.nl