EIM: winst MKB stagneert in 2000

Volgend jaar neemt de winst in het midden- en kleinbedrijf niet langer toe. Dat voorspelt het onderzoeksbureau EIM. De onderzoekers verwachten een sterke stijging van de loonkosten, terwijl ook de andere bedrijfskosten hoger worden. Op de binnenlandse markt kunnen deze kosten slecht beperkt worden doorberekend in het product, terwijl de afzetprijzen in het buitenland zelfs dalen. Dat betekent dat de marge op zowel de binnen- als het buitenlandse markt afneemt, stelt het EIM. Het bureau gaat uit van een groei van de afzet met 2,75 procent. In het buitenland groeit de afzet zelfs met 4,75 procent. Maar die gunstige ontwikkeling wordt weer afgezwakt door een lagere groei in de afzet van consumptiegoederen en investeringsgoederen.

Volgend jaar komen er in het MKB 57.000 nieuwe banen bij. Dat zijn er wat minder dan dit jaar verwacht worden, aldus het EIM. (Redactie Economie)