Duitsland rekent op versnelling van groei

De economie van Duitsland zal volgend jaar bijna 3 procent toenemen. Die expansie zal voldoende zijn om de huidige trage banengroei in de grootste economische macht van Europa te versnellen, zo verklaarde de minister Werner Müller (Economische Zaken) gisteren.

Dit jaar zal de toename op 1,6 procent uitkomen, verwacht de bewindsman. Hij rekent vooral op een forse opleving in de tweede helft van het jaar. ,,De economie draait sterk'', verklaarde Müller. In zijn ogen is het derde kwartaal een groei van 4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar mogelijk.

In het tweede kwartaal beleefde Duitsland nog een vrij mager herstel. De opleving in die periode bleef beperkt tot 1 procent in vergelijking met het zelfde kwartaal vorig jaar. Eerder deze week verklaarde Bernhard Jagoda, de directeur van het Duitse arbeidsbureau, dat de economie in september nog onvoldoende expansie had gekend om tot een structurele verbetering op de banenmarkt te leiden.

Vorig maand zakte de werkloosheid door de gebruikelijke herfstopleving van 10,3 procent tot 10,1 procent van de beroepsbevolking. Dat betekende dat het aantal Duitsers zonder betaalde baan weer onder de psychologische grens van vier miljoen is beland.

De Duitse industrie heeft in augustus 1,1 procent meer geproduceerd dan in juli. In het westen lag de productie 1,7 procent boven het niveau van de voorgaande maand, terwijl de ex-DDR met een vermindering van 4,5 procent werd geconfronteerd. (KRF, ANP)