Damrak kijkt naar werkloosheid VS

In vergelijking met de Europese collegabeurzen deed de Amsterdamse het vanochtend zeker niet slecht. Met een minieme winst van 0,05 punten stond de beeldbepalende AEX-index tegen de middag op 555,82 punten. Net als voorgaande dagen was de handel dun: handelaren hadden vooral belangstelling voor de Amerikaanse werkloosheidscijfers die vanmiddag worden gepubliceerd. Die cijfers laten zien hoe krap de arbeidsmarkt is, en gelden daardoor als indicator voor inflatie.

De eerste notering van het verpakkingsfonds Huhtamäki Van Leer was vanochtend de meest opvallende gebeurtenis op de vloer. De koers van de Fins-Nederlandse combinatie won vanochtend een eurostuiver op 29,05 euro.

Minder goed presteerde het fonds ASM Lithography. De toeleverancier aan de chipindustrie leverde 1,15 euro in tot 65,75 euro. Een betere verklaring dan winstnemingen leek er niet te zijn.

Ook twee uitgeverijen zaten vanochtend aan de verliezende kant. Wolters Kluwer noteerde min 23 eurocent op 31,37 en VNU 50 eurocent op 34,50. Elsevier klom daarentegen een eurocent naar 9,70.

KLM profiteerde van de aandelensplitsing die maandag effectief is. Ook de gunstige beladingscijfers die eerder deze week bekend werden speelden een positieve rol. Bovendien profiteert het fonds van de lagere olieprijs. Het aandeel klom met 75 eurocent naar 26,75, waarmee het de stijgende lijn van de afgelopen dagen doorzette.

De lage olieprijs, die voor KLM gunstig uitpakt, gooide roet in het eten van Koninklijke Olie. Dit fonds leverde 66 eurocent in op 54,54. Termijncontracten voor Brent-olie hielden deze week rekening met een daling van 3 dollar.

KPN Telecom won 2,2 procent op 44,73 euro. Sinds maandag is het fonds 11 procent in waarde toegenomen. Beleggers gaan ervan uit dat het bedrijf binnenkort in buitenlandse handen valt.