Conservatief Hague fel tegen toenadering tot Europese Unie

De Britse Conservatieve oppositieleider William Hague heeft het jaarcongres van zijn partij in Blackpool gisteren afgesloten met een oproep tegen verdere toenadering tot Europa.

Hague beloofde dat hij als premier een Brits veto zou uitspreken tegen een toekomstig verdrag van de Europese Unie als dat geen clausule bevat die individuele lidstaten het recht geeft wetgeving die hun niet bevalt naast zich neer te leggen. Hij herhaalde zijn weigering het Britse pond af te schaffen en toe te treden tot de euro en leek dat ook op termijn uit te sluiten. En hij verklaarde zich mordicus tegen verdere politieke integratie van Europa. ,,Wij geloven in de Britse onafhankelijkheid'', aldus Hague, die zei dat de toekomst is aan ,,een kleine flexibele natiestaat.''

Zijn toespraak werd gevolgd door het zingen van Land of Hope and Glory, terwijl partijleden zwaaiden met de Britse Union Jack en de Engelse Sint Joris-vlag, wit met een rood kruis.

Hague herhaalde zijn voorstellen voor wat hij een ,,revolutie van het gezond verstand'' noemt en die onder meer moeten leiden tot een efficiëntere gezondheidszorg, lagere belastingen en beter openbaar onderwijs. Hij deed een persoonlijke uitval naar Labour-premier Blair, die hij een ,,leugenaar'' en een ,,bedrieger'' noemde omdat die stiekem belastingen zou verhogen, spaargeld van bejaarden afpakt en de beste openbare scholen tegenwerkt.

Premier Blair weet vorige week de Britse problemen van de afgelopen eeuw aan de ,,krachten van het conservatisme''. Hague zei gisteren in Blackpool juist trots te zijn op een eeuw waarin de Tories driekwart van de tijd aan het bewind zijn geweest.

Zijn speech geldt als een van de meest eurosceptische uit de geschiedenis van de partij en wordt naar toon en inhoud vergeleken met die van oud-premier Margaret Thatcher, prominent aanwezig op het congres. Hague, die gepoogd heeft pro- en anti-Europese facties in zijn partij te verzoenen, is mede onder haar invloed het afgelopen jaar fors opgeschoven naar de rechterflank.

Hague's toespraak leidde onmiddellijk tot scherpe kritiek van Michael Heseltine, aanvoerder van de pro-Europese Tories. Hague's ,,eurofobische'' plan voor een à la carte-EU is volgens hem ,,ongelooflijk'' onrealistisch, omdat de andere lidstaten er nooit mee zullen instemmen. Europa is het enige onderwerp waarmee de Conservatieven volgens interne en onafhankelijke opiniepeilers een reële kans maakt kiezers terug te winnen van Labour. Heseltine zei te geloven dat de zwijgende meerderheid van de Britten het belang van Europa voor het Verenigd Koninkrijk wel inziet.