Commissie waarschuwt Van Buitenen voor boek

De Europese Commissie heeft er ,,in principe'' geen bezwaar tegen dat de Nederlander Paul van Buitenen een boek publiceert over zijn ervaringen als Europees ambtenaar. Maar volgens een woordvoerder van de Commissie is Van Buitenen gewaarschuwd dat hij met de huidige tekst processen riskeert. Omdat de Commissie niet de kans wil lopen zelf voor de rechter gedaagd te worden, wil zij geen officiële goedkeuring voor Van Buitenens manuscript geven.

Van Buitenen, wiens rapportage over misstanden bijdroeg aan het aftreden van de Commissie eerder dit jaar, wil zijn boek volgende week publiceren. Directeur-generaal personeelszaken Horst Reichenbach heeft hem geadviseerd om personen in zijn boek onherkenbaarder te maken. Daarmee zou hij processen kunnen voorkomen van ambtenaren die zich in hun eer aangetast voelen omdat zij beschuldigd worden van onregelmatigheden. Van Buitenen zelf zegt dat hij in zijn boek enkele tientallen ambtenaren met pseudoniemen aanduidt en dat hij hieraan niets wil veranderen. De kans bestaat dat de betrokkenen niet alleen Van Buitenen processen aandoen, maar ook van de Commissie gaan eisen om hun naam te zuiveren, aldus een woordvoerder.

Op aandringen van de Commmissie heeft Van Buitenen een aantal wijzigingen in zijn tekst aangebracht. Gisteren heeft hij een laatste versie van de Duitse vertaling van zijn boek Strijd voor Europa laten bezorgen bij Reichenbach.

Van Buitenen beschouwt de waarschuwing van Reichenbach voor processen als druk om zijn boek niet te publiceren. Hij is niet van plan om daaraan toe te geven. Hij heeft zijn manuscript niet door een jurist laten controleren. Hij meent dat hij geen risico loopt ,,want ik kan alles bewijzen''. Reichenbach heeft hem aanbevolen bewijsmateriaal over onregelmatigheden over te dragen aan de dienst voor fraudebestrijding, Olaf. Maar Van Buitenen zegt dat alles wat hij in zijn boek meldt reeds bij Olaf bekend is. ,,Het gaat niet om nieuwe zaken. Ik noem oude zaken die onvoldoende zijn uitgezocht'', zegt hij.