China: dissident Liu Xiaobo vrijgelaten

De Chinese autoriteiten hebben gisteren de schrijver en politiek activist Liu Xiaobo vrijgelaten. Liu werd in 1996 zonder vorm van proces veroordeeld tot een straf van drie jaar in een werkkamp nadat hij zijn naam had gezet onder een petitie die opriep tot de juridische vervolging van de Chinese president.

Liu (44) heeft zijn straf van `heropvoeding door arbeid' uitgezeten in de noordoostelijke havenstad Dalian. Naar verluidt is Liu gezond en even onbuigzaam als voor zijn veroordeling. Tegenover de Hongkongse media zei hij vandaag zijn strijd voor democratische hervormingen in China te zullen voortzetten. ,,Ik zal mijn weg vervolgen, zonder enige aarzeling.''

Liu verdween in de herfst van 1996 achter de tralies nadat hij samen met de dissident Wang Xizhe een petitie had opgesteld waarin hij opriep tot een proces tegen president Jiang Zemin. Volgens Liu en Wang had Jiang, die tevens aan het hoofd staat van de communistische partij, de grondwet geschonden door te stellen dat de communistische partij ,,de absolute leiding'' heeft over het Chinese leger. In dezelfde petitie hielden beiden een pleidooi voor zelfbeschikking voor Tibet.

Eerder zat Liu een straf uit van anderhalf jaar voor zijn aandeel aan de pro-democratische studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede. Liu, die schrijver en literair criticus is, maakte deel uit van een kleine groep intellectuelen die, uit steun voor de studenten, een hongerstaking hield op het Plein. In 1995 werd hij opnieuw opgepakt en zeven maanden opgesloten nadat hij een petitie had ondertekend waarin werd gepleit voor democratische hervormingen en invoering van een rechtsstaat.