Betrapt

Was dat even schrikken. Eén van de paradepaardjes van de Nederlandse industrie is in problemen. Na jaren van winstgroei moest kopieergigant Océ gisteren met zijn billen bloot: een lager resultaat en duizend mensen op straat.

Verrassend. Bijvoorbeeld voor beleggers die eerder deze week nog op advies van ING Barings een pakketje aandelen in het Venlose concern hadden gekocht. De betrokken analist wijzigde afgelopen maandag het advies `houden' in `kopen'.

Vanzelfsprekend was de schrik voor het personeel nog groter. De toenmalig bestuursvoorzitter van het concern verklaarde vorig jaar nog dat de producten van Océ zo nieuw waren dat serieuze concurrenten in geen velden of wegen te bekennen waren. Volgens hem deden de 35 man op de octrooiafdeling, die naäpen moeten voorkomen, weinig meer `dan naar buiten kijken'. Gisteren maakte het concern bekend zijn technologische voorsprong in elk geval de komende jaren kwijt te zijn. Kopiëren zit ook de concurrenten in het bloed.

Toch verwacht Océ het lopende kwartaal alweer een hogere omzet, terwijl de oude, vertrouwde winstgroei volgend jaar weer een feit zal zijn. Die prognoses lijken wel erg optimistisch, gezien de snelle inhaalslag die de concurrenten hebben gemaakt. Océ heeft voor het eerst sinds jaren immers nauwelijks unieke producten.

Heeft concurrent Xerox het optimisme bij Océ een extra zetje gegeven? Gisteren ontsloeg Xerox veertig man omdat ze naar vieze plaatjes op Internet hadden gekeken. Wat is erger? De aanstormende concurrentie over het hoofd zien of Playboy.com kunnen vinden?

    • Erik van der Walle