`Bandit Queen' Phoolan Devi is terug

De Bandit Queen keert terug in het Indiase parlement. Phoolan Devi, die wereldwijde bekendheid kreeg omdat zij leiding zou hebben gegeven aan de moord op 22 mannen nadat zij op jonge leeftijd was verkracht, is gekozen vanuit de tapijtstad Mirzapur in Uttar Pradesh. In 1996 werd Phoolan Devi al eens gekozen in het parlement, maar in 1998 verloor zij van de BJP-kandidaat Veerendra Singh. Deze keer versloeg Devi, lid van de regionale Samajwadi Party, haar rivaal met een verschil van 20.000 stemmen.

Over het leven van de analfabete Phoolan Devi verscheen destijds de film The Bandit Queen van de Indiase regisseur Shekar Kapur. Afkomstig uit de lage Mallah-kaste werd Devi verkracht door een lid van de hoge Thakur-kaste. Zij richtte een bende op met het doel wraak te nemen op de kaste die haar had vernederd. In 1981 werden in het Noord-Indiase dorpje Behmai 22 mannen vermoord, maar Devi ontkende elke betrokkenheid.

Na een vlucht van twee jaar, waarbij zij zich met haar bendeleden vooral door roof in leven hield, gaf zij zich in Midden-India over aan de politie, nadat zij had bedongen dat zij niet ter dood zou worden veroordeeld. Tot een rechtszaak kwam het echter nooit. Na elf jaar in de gevangenis werd ze in 1994 op borgtocht vrijgelaten. Ondanks haar gewelddadige achtergrond werd ze mateloos populair, vooral bij de lagere kasten.