Aviodome koopt laatste vliegende DC-2, `Uiver'

. Het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome heeft op het laatste moment 1,5 miljoen gulden bij elkaar gekregen om de laatste vliegende DC-2 te kunnen kopen, een toestel van hetzelfde type als de legendarische Uiver. Gisteren verstreek de deadline die de verkoper, de Amerikaanse kernfysicus Colgate Darden, had gesteld. KLM en de Nationale Sponsorloterij fourneerden toen het nog ontbrekende bedrag van 350.000 gulden.

De Douglas DC-2 vloog in augustus dit jaar op eigen kracht vanuit Altanta naar het Engelse Bruntingtorphe. De Nederlandse marine haalde het toestel naar Nederland, waar het onderdeel was van een expositie in het Aviodome over hoogtepunten in de Nederlandse luchtvaart. Het Aviodome probeerde daarmee het enthousiasme op te wekken van particulieren en het bedrijfsleven en begon een nationale inzamelingsactie om de aankoop van het toestel te kunnen financieren. De laatste weken hebben ruim 15.000 particulieren certificaten van `de Uiver' gekocht voor bedragen tussen de 25 en 10.000 gulden.

De DC-2 is het enige nog vliegende toestel dat identiek is aan de echte Uiver, die in 1934 de handicaprace London-Melbourne won. Het toestel verongelukte twee maanden later in Syrië.