Zware sanctie rugbyers DIOK

De Nederlandse rugbybond (NRB) brengt DIOK veertien punten in mindering. De club uit Leiden, tot gisteren koploper in de Nederlandse ereklasse, krijgt de straf omdat de ploeg twee spelers heeft opgesteld die volgens de bond niet speelgerechtigd waren, de Nieuw-Zeelandse flyhalf Troy Raitt en center Mark Schoon. De vice-landskampioen heeft inmiddels beroep aangetekend tegen de beslissing.

Als DIOK de beroepszaak verliest bij de NRB-tuchtcommissie, is de tienvoudig landskampioen veroordeeld tot een inhaalrace. ,,We kunnen ons geen misstap meer veroorloven'', zegt Gottfried Bos, oud-speler en woordvoerder van DIOK.

De hoogste afdeling van de Nederlandse competitie telt dit seizoen acht clubs. Na veertien speelronden spelen de nummers één tot en met vier in een kampioenspoule, terwijl de nummers vijf tot en met acht na de winterstop in een degradatiepoule uitkomen. Door de sanctie bezet DIOK na vijf speelronden met vijf punten de voorlaatste plaats op de ranglijst, zeventien punten achter koploper en titelverdediger HRC.

DIOK mag nog van geluk spreken. In een drie weken geleden verstuurde fax dreigde de NRB behalve de tot dusverre behaalde punten ook tien strafpunten toe te kennen. Daar zag de bond vanaf na een crisisberaad tussen beide partijen, twee weken geleden in Den Haag.

DIOK verzet zich vooral tegen de hoogte van de straf, die in de ogen van woordvoerder Bos ,,in geen verhouding staat tot het vergrijp''. Volgens de NRB heeft de club te laat, tien dagen om precies te zijn, de overschrijving van Raitt ingediend en stond Schoon nog ingeschreven bij de Engelse rugbybond. DIOK op zijn beurt beweert nooit te kwader trouw te hebben gehandeld en voelt zich het slachtoffer van ,,een gebrekkige onderlinge communicatie'', meent Bos.

Bos ergert zich vooral aan de starre houding van de bond. ,,Ze zeggen: wij passen de regels toe. Maar in diezelfde regels staat ook dat strafmaatregelen in bepaalde gevallen aangepast of verzacht kunnen worden.''

Volgens bondsdirecteur Lub Nieuwenhuis is dat laatste ook gebeurd. ,,We zijn nog soepel geweest. We hadden op basis van de regels DIOK ook nog strafpunten en een boete op kunnen leggen.''