Wrang afscheid van ras-Ajacied

Onder de lat bij Ajax had Stanley Purl Menzo de kroon op zijn voetbalcarrière willen zetten. De in Paramaribo geboren doelman beschouwde het als een persoonlijke triomf dat de club uit Amsterdam hem afgelopen zomer terughaalde uit België, waar hij met een onderbreking van een jaar (Bordeaux) twee seizoenen met succes het doel van Lierse SK verdedigde. Als gevolg van een slepende knieblessure moet de bijna 36-jarige ex-international nu zijn loopbaan beëindigen.

Ook al kwam Menzo afgelopen zomer als reservekeeper naar de Arena, hij zag zijn rentree als een kans om de herinneringen aan zijn laatste periode bij Ajax uit te wissen. Hoewel hij zich ontwikkelde van een sterke lijnkeeper tot een extra verdediger, bleven velen hem herinneren aan zijn soms onbegrijpelijke blunders in Amsterdamse dienst. Zo zal hij ook de voetbalgeschiedenisboeken ingaan: als een doelman die briljante momenten afwisselde met onvergetelijke flaters.

De sportieve doodsteek voor Menzo bij Ajax kwam in 1993, in de kwartfinales van de UEFA Cup tegen AJ Auxerre, toen hij na een Franse hoekschop de bal in het doel sloeg. Trainer Louis van Gaal haalde hem na die blunder uit de basis en gaf de jonge Edwin van der Sar een kans. In de return won Ajax met 1-0, maar de zege was onvoldoende voor een plaats in de halve finales. Eerder al had hij zijn plaats bij Oranje verspeeld, nadat hij tegen Polen opzichtig in de fout was gegaan.

Nadat Van Gaal hem had gepasseerd, vertrok de zesvoudig international naar PSV, waar hij zijn basisplaats verloor aan Ronald Waterreus. Vervolgens beproefde hij zijn geluk in België. Daar ontpopte de 1.86 meter lange doelman zich als de leider van de ploeg, die in datzelfde seizoen landskampioen werd. Na een weinig succesvol intermezzo in Bordeaux keerde hij vorig jaar terug in Lier. De ploeg won de Belgische beker, Menzo werd uitgeroepen tot speler van het jaar.

,,Ik ben in België weer mezelf geworden, ik vond daar het plezier in het voetbal terug'', zei hij kort na zijn terugkeer bij Ajax in Het Parool. ,,Ik had ook in België kunnen blijven, maar dat zou de gemakkelijkste oplossing zijn geweest.''

Directeur spelersbeleid Danny Blind vroeg de ras-Ajacied terug te komen naar zijn oude liefde, net als oud-gedienden Frank Verlaat en Aron Winter. In tegenstelling tot beide veldspelers slaagde Menzo er vooral als gevolg van zijn blessure niet in om een basisplaats af te dwingen bij de club waarmee hij ooit de Europa Cup II en de UEFA Cup won.