Winkelen zonder geld

Een winkel waar niets te koop is: het lijkt paradoxaal, maar dat is het niet. In de eerste Nederlandse Weggeefwinkel, aan de Hooglandse Kerkgracht in Leiden, is geld niets waard, want alle producten zijn gratis.

De Weggeefwinkel is een initiatief van Eurodusnie, een anarchistisch collectief dat zich verzet tegen `de dominante rol van de geldeconomie'. Een tiental vrijwilligers van deze anarchistische groep heeft de winkel in januari dit jaar opgezet en zorgt ervoor dat hij vier dagen per week open is. Met de Weggeefwinkel willen ze ,,in het klein een daad stellen tegen de consumptiemaatschappij en de ongelijke verdeling van bezit''.

Het assortiment van de Weggeefwinkel is breed: kleding, boeken, voedingsmiddelen, keukengerei, speelgoed, elektrische apparaten en meubilair. Maar ook: een scoutingtenue in maat 164, zilveren hakschoenen, pannenlappen met geborduurde rozen, oude noren en bloempitjes. Alle artikelen zijn tweedehands en worden aangeboden door mensen die ze niet meer nodig hebben. De meeste `klanten' die spullen komen halen, brengen zelf zakken vol goederen mee voor de winkel.

De Weggeefwinkel `draait' heel behoorlijk. Waren het aanvankelijk vooral studenten en buitenlanders die binnenliepen, inmiddels heeft de Weggeefwinkel ruim duizend bezoekers per week, uit alle geledingen. In principe mogen de `klanten' alles wat ze mooi vinden mee naar huis nemen. Alleen van de kledingstukken en boeken mag men maximaal vijf stuks per keer meenemen. Want zoals in de winkel aan de muur hangt: `Er is genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht'.

Om misverstanden te voorkomen hebben de medewerkers van de Weggeefwinkel grote stickers met `Niet te geef' op een paar voorwerpen geplakt die niet tot het aanbod behoren. Desondanks is de cassetterecorder van Eurodusnie sinds een paar weken spoorloos. Kijk bij een bezoekje aan de Weggeefwinkel dus niet vreemd op als je jas of tas ineens verdwenen is.

De Weggeefwinkel,

Hooglandse Kerkgracht 4, Leiden.

Wo 14-17u, do 14-21u, vr 14-17u en za 11-17u.

Postbus 2228, 2301 CE Leiden, 071-5173019, eurodusnie@dsl.nl

Omdat Eurodusnie hoopt dat er ook in andere steden weggeefwinkels worden geopend, heeft het collectief de Weggeefkrant gedrukt, waarin praktische informatie wordt gegeven hoe een weggeefwinkel het beste opgezet kan worden.

De Weggeefkrant wordt verspreid in openbare bibliotheken en kan opgevraagd worden bij Eurodusnie.

    • Janneke Pors