Winkelen

Daris & Mey

Aan de stoelen waarop je zit hangen prijskaartjes en ook de tafel en het servies waarvan je eet zijn te koop. Daris & Mey zou je het best kunnen omschrijven als half restaurant/half antiquair: oude boerentafels, buffetten, lampen, kasten, glazen en servies staan er, maar je kunt er ook ontbijten, lunchen of aan de cappuccino met taart. Het mais- en boerenbrood wordt zelf gebakken en voor wie altijd al met enige jaloezie naar onze zuiderburen keek, omdat de bakkers daar op zondag open zijn: ook bij Daris & Mey liggen op zondag van 12-17 uur de croissants, pains au chocolat en de appeltaart dampend in de winkel.

*Daris & Mey, Meent 71a, Rotterdam. Di t/m za 10-18u, zo 12-17u. Tel 010-2829861.

Bakkerswinkel

Alleen pure ingrediënten zijn goed genoeg voor het brood en banket van de Bakkerswinkel aan de Roelof Hartstraat in Amsterdam. Bij deze bourgondische bakker worden alle broodsoorten op traditionele wijze bereid op basis van zuurdesem, met lange rijstijden. Specialiteiten van het huis zijn onder andere ambachtelijk vloerbrood, verse quiche en zoete taart. Bezoekers kunnen in de tuin of sfeervolle `huiskamer' van de winkel genieten van een high-tea of een zelf samengestelde sandwich. Daarnaast worden vanaf 12 personen recepties, theepartijen en diners op afspraak verzorgd.

*De Bakkerswinkel, Roelof Hartstraat 68, 1071 VM Amsterdam. Di t/m vr 7-19u, za 7-17u, zo 10-16u. Tel 020-6623594

Kidscarnaval

Voor ouders met kinderen die een verkleedpartijtje in het vooruitzicht hebben, is `Kidscarnaval' in Woerden een uitkomst. Dit verhuurbedrijfje heeft een collectie van ruim honderd unieke kostuums die met de hand zijn gemaakt. Bij de verkleedkostuums worden ook bijpassende accessoires geleverd, zodat kinderen van top tot teen in de huid kunnen kruipen van een boze heks, stierenvechter, haremdame uit `duizend-en-één-nacht' of Japanse keizer. Een piraat draagt bijvoorbeeld een pofbroek met rode sjerp, gouden laarzen, een sabel, oogdoekje en piratenmuts. Het is mogelijk om zowel een enkele outfit (ƒ50) als een hele verkleedkist (ƒ200) te huren. De kisten hebben verschillende thema's, zoals circus, sprookjes, glitter and glamour en boeven.

*Kidscarnaval, de Zoom 20,

3448 DH Woerden. Bezoek op afspraak. Tel 0348-407799

Reprise

Wie houdt van urenlang dineren aan een smaakvol gedekte tafel, moet eens een bezoekje brengen aan `Reprise' aan de Prinsengracht in Amsterdam. Er staan chic gedekte tafels vol antieke decoraties en ornamenten die het tafelgenot verhogen, zoals blinkend bestek, damasten tafellakens, krullerige kandelaars en weelderige serviezen.

Reprise heeft een exclusieve verzameling linnengoed, glaswerk en serviezen, van honderd à tweehonderd jaar oud. Sommige stukken zijn uniek zoals een 54-delig handgeschilderd Weens servies in Sissy-stijl (ƒ6250) of een negentiende eeuws Frans dinerservies (ƒ15.600).

*Reprise, Prinsengracht 419,

1016 HM Amsterdam.

Do t/m za 11-18u.

Tel 020-6259903

Tas&Tas

Tas&Tas op het Rokin in Amsterdam heeft een grote verzameling designtassen van de Japanse ontwerper Makio Hasuike. Zijn collectie MH WAY varieert van reistassen en rugzakken tot etuis en tekenkokers. Makio Hasuike kiest voor lichte en duurzame materialen en hij houdt rekening met het gemak voor de gebruiker. Verder is het assortiment van Tas&Tas aangevuld met producten van andere ontwerpers, zoals tassen van Maria Hees en pennen van LAMY. Vooral de kunstzinnige, schelpvormige handtassen van Elly Kersten zijn heel bijzonder (circa ƒ875).

*Tas&Tas, Rokin 128, 1012 LC Amsterdam. Ma 13-18u, di t/m vr 10-18u, za 10-17u. Tel 020-6258358

Wandelstokken

Voor achter de deur of om een hond te slaan, een stok komt altijd van pas. Je hebt stokkenhaters, die denken dat de wandelstok uitsluitend voor de slecht ter benigen is en de stokkenminnaars. De laatsten weten dat een wandelstok de neiging heeft onderdeel te worden van een verzameling. Stok met een knop als kop (circa ƒ50), lange stok met een v-vormig eind; de thumb stick (idem), de uitschuif stok (ƒ40-ƒ70). Je kan ze bekijken en voelen hoe ze in de hand liggen in de Amsterdamse Walking Sticks & Rarities winkel. Ook voor othopedische stokken.

*Walking Sticks & Rarities. Haarlemmerdijk 135, Amsterdam. 020-6273697. Email: walkingsticksrarities@club.tip.nl

Ligfietsen

`Meer meters met minder moeite', dat is het uitgangspunt van de bijzondere M5-ligfietsen die in Middelburg worden gefabriceerd, tentoongesteld en verkocht. Met de M5 Lowracer, een overdekte ligfiets, is zelfs het nieuwe wereldrecord fietsen van 81 kilometer per uur behaald. De M5-ligfietsen zijn in acht verschillende modellen (vanaf ƒ2500) verkrijgbaar en zijn geschikt voor iedereen met een lengte vanaf 1.40 meter. Er zijn tevens handbikes voor minder-validen te koop: ligfietsen die met de hand worden aangedreven. Wie de snelle fietsen alleen maar even wil uitproberen, kan ze ook een dagje huren (vanaf ƒ30).

*M5 Ligfietsen, Nieuwe Kleverskerkseweg 23, 4338 PP Middelburg. Di t/m za 9-17u. Tel 0118-628759