Waardeloos apparaat

`Wat is hier nu leuk aan?' De vraag is duidelijk en dodelijk. Mijn foto's gemaakt met de Action Sampler vinden op de redactie geen genade. Toch zit ook hier schoonheid in de ogen van de waarnemer, want ík vind de plaatjes wel leuk.

De Action Sampler is een cameraatje van doorzichtig plastic. De onderdelen zijn in felle kleuren beschilderd en roepen bij menig (jeugdige) toeschouwer kreten van bewondering op: ,,Koel!'' ,,Heftig!'' De camera heeft vier lensjes die niet scherp te stellen zijn. Bij het maken van een foto draait een schijf langs de lensjes zodat op de foto vier beeldjes zijn te zien die een fractie van een seconde op elkaar achterlopen.

Op het bij de camera geleverde kleurige foldertje – met de titel: `Who can shoot the best screwed up Action Sample in this world?' – valt te lezen: ,,Je Action Sampler is waardeloos, hij doet niet wat jij wil, je beeld is niet scherp, lichtvlekken en felle kleuren verpesten je kunstwerkjes, of er staat bijna niets op de ontwikkelde film. Je vermoeden is waarschijnlijk correct: je Action Sampler is ziek, erg ziek zelf. Misschien wel dood.''

Inderdaad stellen de resultaten enigszins teleur. Voor negentig procent is het resultaat zelfs ronduit bedroevend. Alle foto's die ik heb gemaakt zijn onscherp, een hele reeks foto's is niet afgedrukt, want onderbelicht en op de meest geslaagde foto zien we vreemde lichtvegen.

Om de vraag te beantwoorden `wat is er leuk aan de Action Sampler', moeten we de context bekijken waarin het apparaat wordt verkocht. Het is namelijk op de markt gebracht door vertegenwoordigers van het internationale lomografische genootschap. De Lomo, een sympa-ogende zwarte camera uit de voormalige Sovjet-Unie, is niet echt een hype geworden. Lomo staat voor: Leningradskoje Optiko Mechanitscheskoje Objedinenie, de Leningradse Unie voor Optiek en Mechanica. Het lomografische genootschap prijst de Action Sampler, net als de Lomo, om zijn onvolmaaktheid. Leg je met de Lomo zonder enige pretentie wat betreft compositie of scherpte een moment vast, met de Action Sampler probeer je een action vast te leggen, eveneens zonder pretenties.

Gewapend met de AS zoek ik actie. Op de Dam in Amsterdam lok ik duiven. Ik wil ze vlakbij laten komen om ze dan met een plotselinge schopbeweging te verschrikken. Merkwaardigerwijze, ik ben een gepatenteerde duivenhater, kan ik me daartoe niet zetten. Misschien door de aanwezigheid van oude en jonge dames die vol angst en vertedering de koerende vreetzakjes juist aan het lokken zijn. Dan maar vanuit de heup de zwerver geschoten die op het plaveisel ligt en longverscheurend hoest. Met de AS merk je pas hoe moeilijk het is een vastlegbare beweging te vinden. Maar ook dat het zoeken daarnaar leuk kan zijn. En het resultaat? Ik kan uren turen naar mijn zwerver. Hij hoest en we zien hoe hij zijn hand naar zijn mond brengt. Toch goed opgevoed, en mooi dat ik dat heb vastgelegd.

Action Sampler incl 2 filmrolletjes en lomoboekje ƒ59. A-part, Magdalenenstr. 17, Alkmaar. Inl 072-5155067 / www.a-part.nl Of maak ƒ69 over op rek.nr. 48.19.75.411 ovv naam en adres.

    • Hans Moll