VS willen nu sancties VN tegen Talibaan

In een nieuwe poging de Saoedische financier van internationaal terrorisme Osama bin Laden door Afghanistan uitgeleverd te krijgen, hebben de Verenigde Staten de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gisteren gevraagd sancties tegen de in het grootste deel van Afghanistan heersende Talibaan af te kondigen.

Volgens een Amerikaanse functionaris is de ontwerpresolutie die nu in de Raad circuleert, in nauw overleg met Rusland opgesteld, en geniet zij de steun van de meeste leden van de Raad. De radicaal-islamitische Talibaan hebben weinig vrienden in het buitenland.

Het Amerikaanse voorstel omvat een verbod op het gebruik van vliegtuigen door de Talibaan en bevriezing van hun bankrekeningen en andere bezittingen. De enige uitzondering op het vliegverbod zouden humanitaire vluchten zijn. De VN gebruiken vaak Afghaanse lijnvliegtuigen voor het aanvoeren van hulpgoederen.

De VS, die zelf al eenzijdig sancties tegen de Talibaan hebben afgekondigd, eisen dat de Talibaan Bin Laden zo spoedig mogelijk voor berechting uitleveren en dat zij in het algemeen ,,internationale terroristen en hun organisaties'' niet langer een toevluchtsoord en trainingsmogelijkheden bieden.

Bin Laden en een vermeende handlanger werden in november 1998 door een rechtbank in New York in staat van beschuldiging gesteld in verband met de bomaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania, waarbij in augustus van dat jaar meer dan 220 doden en 4.000 gewonden vielen. Bin Laden staat bovenaan de Amerikaanse lijst van tien meest-gezochte personen, en de autoriteiten hebben een beloning van 5 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die tot zijn aanhouding leidt.

Bin Laden, een moslim-extremist die herhaaldelijk heeft opgeroepen tot terreur om een eind te maken aan de Amerikaanse ,,overheersing'' over de islamitische wereld, is de Saoedische nationaliteit ontnomen. Hij heeft lange tijd in Soedan geleefd, maar moest daar onder Amerikaanse druk vertrekken. De Talibaan hebben bevestigd dat de miljardair bij hen ,,te gast'' is. Zij zeggen dat zij hem willen uitleveren als ze bewijs krijgen van zijn misdrijven, maar aan hun werkelijke bereidheid daartoe wordt ernstig getwijfeld. (Reuters, AFP, AP)