Verweer per clip

Een vroege voorloper van de videoclip speelde zich al af in de gevangenis: Elvis Presley die Jailhouse Rock zong, in een decor van cellen en mede-gevangenen. Een variant op dat decor zien we terug in de clip bij Rearranged van de Amerikaanse groep Limp Bizkit, geregisseerd door hun zanger Fred Durst (die binnenkort een Hollywoodfilm gaat maken). De camera glijdt langs de cellen, waarin de bandleden zitten of staan te spelen.

Wie de clip wil begrijpen, moet de voorgeschiedenis kennen. Limp Bizkit speelde een paar maanden geleden op het Woodstock-festival, dat in ernstige ongeregeldheden eindigde. De groep zou de rellen aangewakkerd hebben, bijvoorbeeld omdat de zanger weigerde het publiek tot kalmte te manen. Indertijd reageerde de band niet op die verwijten.

In de clip zien we de zanger niet alleen in de cel, maar ook in de beklaagdenbank. De officier van justitie toont de jury live-beelden van Limp Bizkit. Later zien we kranteberichten met koppen als `Limp Bizkit: They're Guilty Until Proven Innocent' en `Is Limp Bizkit Guilty?' Het filmpje eindigt met de voltrekking van het vonnis: de ruimte waarin de band staat te spelen wordt volgespoten met water (of melk?). Tot slot zien we nog even de cd van Limp Bizkit in beeld en de bandleden in de hemel.

Op MTV werd gezegd dat de clip gezien moet worden als een persbericht van Limp Bizkit, maar veel wijzer word je er niet van. Tuurlijk vindt de band het allemaal nogal overtrokken en voelen ze zich vervolgd als criminelen, maar een intelligent antwoord op de vraag welke verantwoordelijkheid je als artiest hebt onder zulke omstandigheden, geeft de videoclip niet. Uiteindelijk is het incident goede reclame geweest voor de band, die voor de zekerheid de kijkers er nog even aan herinnert dat er een cd van ze te koop is.

Het toeval wil dat iets soortgelijks aan de hand is met een Nederlandse groep, die eveneens in een videoclip reageert. Het Amsterdamse hiphop-trio Spookrijders kwam in opspraak toen de groep deze zomer optrad op een festival op het Mercatorplein in Amsterdam, waar vechtpartijen tussen bezoekers en de politie uitbraken. Eén van de rappers van de Spookrijders riep `Fuck the police!' (hij citeerde een oud hiphop-nummer van NWA), waarna de Spookrijders medeverantwoordelijk werden gesteld voor de rellen.

In de clip van Klokkenluiders zijn amateur-videobeelden van dat incident verwerkt. De Spookrijders zelf hebben zich verkleed als politieagenten en rijden rond in een politieauto. `Ze steken op een luchtige en lachwekkende manier een beetje de draak met het politiecorps', aldus een persbericht. Op de Amsterdamse zender AT5 vertelden de rappers via `connecties' aan de kleren en de auto gekomen te zijn.

Het is een tamelijk onschuldige clip, maar muziekzender TMF wilde er in eerste instantie zijn vingers niet aan branden en zond hem niet uit. Inmiddels gebeurt dat wel, maar alleen 's avonds.

Beide clips halen het niet bij George Michael's Outside, waarmee hij vorig jaar reageerde op zijn veelbesproken arrestatie wegens een zedendelict. Hij liet in zijn erg geestige, triomfantelijke clip politieagenten dansen en elkaar zoenen. De agent die hem arresteerde voelde zich zo belachelijk gemaakt dat hij een schadevergoeding eiste: het bewijs dat Michael met de clip in de roos schoot.

    • Sietse Meijer